Sjeverna Koreja prijeti nastavkom razvoja nuklearnog programa

Kim Jong-un
Saopštenje je lansirano u trenutku zastoja u nuklearnim pregovorima između SAD-a i Sjeverne Koreje (Reuters)

Sjeverna Koreja upozorila je da bi mogla “oživjeti” državnu politiku jačanja nuklearnog arsenala, ukoliko SAD ne ukine ekonomske sankcije toj zemlji.

To je priopćilo sjevernokorejsko Ministarstvo vanjskih poslova u petak navečer zbog aktualnih sankcija uvedenih Sjevernoj Koreji i pritiska na tu zemlju da odustane od nuklearnog programa, prenosi Tanjug agenciju AP.

U priopćenju Ministarstva navodi se da bi ta zemlja mogla ponovo uvesti “pyongjin politiku istovremenog napretka nuklearnih snaga i ekonomskog razvoja”, ako SAD ne promijeni svoj stav.

‘Glupa ideja’ SAD-a

“SAD smatra da su njihove sankcije i pritisci doveli do denuklearizacije. Ne možemo da se ne smijemo na takvu glupu ideju. Poboljšanje odnosa i sankcije su nekompatibilne. Ako se SAD nastavi ponašati arogantno bez naznaka da je promijenio svoj stav i da ne shvaća naš ponovljeni zahtjev, DPRK bi mogla dodati jednu stvar svojoj državnoj politici u naporima za ekonomski napredak, a kao rezultat toga ponovo bi mogla da se pojavi riječ pyongjin”, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, ‘pyongjin’ na korejskom znači dvostruki napredak.

Američki državni tajnik Mike Pompeo jošje ranije izjavioda ekonomske sankcije protiv Pjongjanga neće biti smanjene dok ona ne završi denuklearizaciju zemlje.

Najava novog samita

Inicijativa za denuklearizaciju rezultat je dogovora američkog predsjednika DonaldaTrumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una na povijesnom summitu u Singapuru u lipnju, iako je u međuvremenu došlo do razmimoilaženja po pitanju načina njezine provedbe.

Trump je nedavno izjavio da će njegov drugi summit s čelnikom Sjeverne Koreje biti održan nakon izbora za Kongres i Senat, zakazanih za 6. studenog.

S druge strane, predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in izjavio je kako su njegova zemlja i Sjeverna Koreja obećale okončati vojne nesuglasice te da je počeo put potpunog uništenja nuklearnog oružja i uspostavljanja trajnog mira.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO