Khamenei: SAD nije potvrdio dominaciju nad Iranom nakon 1979.

Ali Khamenei
Ajatolah Ali Khamenei i ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif mete su novih američkih sankcija (Reuters)

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei izjavio je u subotu da SAD nije uspio očuvati svoju dominaciju nad Iranom nakon Islamske revolucije 1979. godine, kojom je svrgnut iranski šah koji je imao američku podršku, prenijela je državna TV.

“Američki cilj bio je da ponovno uspostavi dominaciju koju su imali [prije 1979.] ali u tome nisu uspjeli. Ameriku je porazila Islamska Republika u proteklih 40 godina”, rekao je Khamenei na sastanku sa studentima, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa najavila je da će ponovno uvesti sve sankcije Iranu koje su prvobitno bile ukinute nakon potpisivanja nuklearnog sporazuma 2015. godine.

Sankcije se odnose na transportni, financijski i energetski sektor Irana, a drugi su paket sankcija otkad se Trump povukao iz nuklearnog sporazuma s Iranom u svibnju ove godine, prenijele su ranije agencije.

Sankcije važe od ponedjeljka

Sankcije će važiti od ponedjeljka 5. studenog, a kažnjavat će i države koje ne prestanu s uvozom iranske nafte, kao i strane kompanije koje rade s iranskim kompanijama na “crnoj listi”.

Osam zemalja, zasad neimenovanih, bit će izuzeto i bit će im omogućen privremeni uvoz iranske nafte bez američkih sankcija.

Sankcije će, poručio je SAD, važiti “sve dok Iran ne prestane podržavati terorizam, dok se ne povuče iz Sirije i potpuno obustavi svoj program razvoja nuklearnog oružja i balističkih raketa”.

Iran je priopćio da nije zabrinut zbog ponovnog uvođenja američkih sankcija.

“Amerika neće moći provesti nikakve mjere protiv naše velike i hrabre zemlje. Imamo znanje i sposobnost da vodimo ekonomske poslove zemlje”, priopćio je glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Bahram Qassemi na državnoj televiziji, javio je ranije Reuters.

Izvor: Agencije