Mogherini: Globalni sporazum nije pravno obavezujući dokument

Sporazum neće stvoriti pravne obaveze za države, istakla je Federica Mogherini (EPA)

Globalni sporazum nije pravno obavezujući dokument, već pruža okvir za nacionalne migracijske politike, istakla je visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini na plenarnom zasjedanju Evropskog parlamenta u Briselu.

“Postoje neka pogrešna shvatanja u raspravi o Globalnom sporazuma. Želim naglasiti jedno pogrešno shvatanje, koje je meni očigledno, ali možda moramo ponoviti, uzimajući u obzir rasprave u državama koje su u toku: dokument nije pravno obavezujući okvir.  Mislim da nacionalni parlamenti posebno, ali i Evropski parlament, moraju potvrditi da, od početka, to nije pravno obavezujući okvir.  Sporazum neće stvoriti pravne obaveze za države. To je izbor politika, izbor najboljih praksi, iz kojih države mogu preuzeti zaključke i provesti ih u svoje nacionalne migracijske politike”, poručila je ona u raspravi o pripremama međuvladine konferenciju u Marakešu o Globalnom sporazumu Ujedinjenih naroda o migracijama.

Proces izrade Globalnog sporazuma počeo je usvajanjem Njujorške deklaracije o izbjeglicama i migrantima iz 2016. godine, koju su prihvatile 193 zemlje članice UN-a u julu, a trebao bi biti potvrđen u marokanskom gradu Marakešu 10. i 11. decembra.

Države poput SAD-a, Izraela, Australije, cjelokupne Višegradske grupe i Austrije već su najavile da neće prihvatiti taj dokument.

Sporazum je moćno oruđe

Kritičari Marakeškog sporazuma tvrde da taj neobavezujući sporazum proglašava ekonomsku migraciju ljudskim pravom i da se njime predaje suverenitet države, dok zagovornici tvrde da će on popraviti međunarodno upravljanje migrantskim valovima i ojačati zaštitu ljudskih prava.

Mogherini je kazala da ne postoji sukob između nacionalnih interesa i ideje Globalnog sporazuma.

“Ako je naš nacionalni interes upravljati migracijama, a ja vjerujem da je to interes svih nas: učiniti migracije propisnima, humanima i održivima, tada je Globalni sporazum moćno oruđe koje služi našim nacionalnim interesima.”

“Sporazumi su utemeljeni na poštivanju principa suverenosti država da odlučuju o nacionalnim migracijskim politika. Međutim, sporazumi pružaju okvir koji danas nedostaje, a koji je zasigurno potreban”, dodala je Mogherini.

Izvor: Agencije