Pompeo: Nema dokaza da je Bin Salman naredio ubistvo Khashoggija

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je u srijedu da ne postoje direktni dokazi koji povezuju saudijskog princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana s ubistvom novinara Jamala Khashoggija početkom okrobra meseca u Istanbulu.

“Nema direktnih izvještaja koji povezuju prijestolonasljednika s naredbom za ubistvo Jamala Khashogjija”, rekao je Pompeo novinarima u Washingtonu.

On je ranije u Senatu kazao da bi pogoršanje veza Sjedinjenih Američkih Država i Saudijske Arabije bila greška za nacionalnu sigurnost SAD-a.

Na brifingu u Senatu rekao je da je ubistvo saudijskog novinara u Turskoj 2. oktobra povećalo kritike Washingtona i medija na račun Rijada.

Međutim, ocijenio je kako bi degradiranje američko-saudijskih veza bilo “velika greška za nacionalnu sigurnost SAD-a i njegovih saveznika”, prenosi Reuters.

‘Besprijekorni partneri’

Pompeo je istakao pomoć Rijada da se “Iran drži pod kontrolom u regiji, osigura demokratija u Iraku” te ulogu Saudijske Arabije u borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant.

Saudijska Arabija ima ključnu ulogu u održavanju sigurnosti na Bliskom istoku, koja se ne može odbaciti čak i ako Sjedinjene Američke Države traže odgovornost za ubistvo Khashoggija, rekao je američki ministar odbrane James Mattis.

“Moram primijetiti da smo rijetko kad u prilici raditi s besprijekornim partnerima”, kazao je on na brifingu u Senatu, prenosi Reuters.

Rekao je da sigurnosni interesi SAD-a ne mogu biti odbačeni čak i ako Washington traži odgovornost za ono što je, kako je naveo, predsjednik Donald Trump opisao kao “neočekivan i strašan zločin” ubistva Jamala Khashoggija.

Pompeo i Mattis obratili su se Senatu iza zatvorenih vrata, a i izvijestili su senatore o informacijama o ubistvu Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu, kao i o ratu u Jemenu.

Ovaj brifing mogao bi odrediti da li će i koliko Kongres kazniti Saudijsku Arabiju.

‘Neka vrsta odgovora’

Kako je rekao lider većine u Senatu Mitch McConnell, “neka vrsta odgovora” je potrebna zbog saudijske uloge u ubistvu saudijskog novinara.

Navodno su američke obavještajne agencije rekle Trumpu da je saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman lično bio uključen u ubistvo.

Prošlog mjeseca SAD je uveo ekonomske sankcije za 17 Saudijaca koji su navodno umiješani u ubistvo novinara.

Predsjednik Zastupničkog doma Paul Ryan rekao je da je pitao Trumpovu administraciju da izvijesti Kongres o ubistvu Khashoggija u narednim sedmicama.

“Tražili smo od administracije da dođe i brifira sve članove Kongresa. To znači da se mora više otkriti i više raditi na tome”, kazao je Ryan.

Izvor: Al Jazeera i agencije