Mirovni plan za Bliski istok početkom 2019.

Amerikanci najavljuju da će plan biti pravedan za Palestince (EPA)

Administracija američkog predsednika Donalda Trumpa nagovijestila je Izraelu da će predstaviti svoj mirovni plan za Bliski istok početkom iduće godine, rekao je izraelski ambasador pri UN-u Danny Danon. 

“Ne znamo detalje plana ali znamo da je završen. Koliko ja znam, Amerikanci su govorili s nama o početku 2019, što je skoro”, rekao je Danon u razgovoru s novinarima, prenosi Beta.

To bi omogućilo Donaldu Trumpu da predstavi plan, a da ne utiče na političku raspravu u Izraelu gde su najavljeni izbori za nekoliko mjeseci kasnije, rekao je Danon.

Danon je rekao da očekuje protivljenje Palestinaca čiji su odnosi sa SAD-om zamrznuti od kada je Trump prij godinu odlučio da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela i da tu premjesti američku ambasadu iz Tel Aviva.

Formiranje palestinske države

SAD je 2018. godine smanjio pomoć Palestincima na ispod 500 miliona dolara. 

Američki predsednik je u septembru rekao da bi želio prije kraja godine predstaviti američki plan za Bliski istok, koji pripremaju njegov viši savjetnik i zet Jared Kushner i advokat Jaon Grenblatt, nagoveštavajući da taj plan omogućuje formiranje palestinske države.

Greenblatt je u oktobru rekao za list Times of Israel da će plan biti fokusiran na sigurnosne potrebe Izraela, a istovremeno će biti „pravedan za Palestince“.

Izvor: Agencije


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada