Kremlj: I Moskvi i Washingtonu treba susret Trump – Putin

Sadržaj razgovora i njegovo trajanje u potpunosti ovise o dvojici čelnika, tvrdi Kremlj (EPA)

Sjedinjenim Američkim Državama i Rusiji podjednako treba susret predsjednika dvije zemlje, Donalda Trumpa i Vladimira Putina, na samitu G20 u Buenos Airesu, saopćio je u srijedu Kremlj.

“Dvije strane podjednako trebaju taj susret”, rekao je savjetnik Kremlja Juri Ušakov, dok je američki predsjednik zaprijetio otkazivanjem planiranog susreta zbog oružanog incidenta između Ukrajine i Rusije na Crnom moru.

“Prvog decembra će se sastati ruski i američki predsjednik, najprije u četiri oka, a zatim s ključnim članovima delegacije dvije zemlje”, kazao je Ušakov.

“Sadržaj razgovora i njegovo trajanje u potpunosti ovise o dvojici čelnika”, dodao je on, ne obazirući se na Trumpove prijetnje otkazivanjem susreta.

Najavljeni brojni susreti lidera

U razgovoru za Washington Post, Trump je u utorak navečer rekao da mu se “ne sviđa ta agresija”, aludirajući na incident između ruskih i ukrajinskih brodova.

“Možda neću otići na taj susret”, dodao je.

Pripreme se nastavljaju, susret je dogovoren, rekao je u srijedu glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov.

Osim s Trumpom, Putin bi u Buenos Airesu trebao razgovarati s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom i francuskim Emmanuelom Macronom 30. novembra, kao i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel 1. decembra.

Saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman i japanski premijer Shinzo Abe bi također trebali voditi bilateralne susrete s Putinom, rekao je Ušakov.

Izvor: Agencije