Kina: Smrtonosna eksplozija kraj tvornice hemijskih proizvoda

U eksploziji i požaru uništeno je pedesetak kamiona blizu tvornice grupacije Hebei Shenghua Chemical u gradu Zhangjiakou (EPA)

Najmanje su 22 osobe poginule, a 22 su ozlijeđene u srijedu u eksploziji blizu tvornice hemijskih proizvoda na sjeveru Kine nakon koje je buknuo požar, saopćile su lokalne vlasti.

U eksploziji i požaru uništeno je pedesetak kamiona blizu tvornice grupacije Hebei Shenghua Chemical u gradu Zhangjiakou, dvjestotinjak kilometara sjeverozapadno od Pekinga, dodaju na društvenoj mreži Weibo iz gradskog ureda za odnose s medijima.

Ozlijeđeni su prevezeni u bolnicu nakon eksplozije koja se dogodila u 00.41 sat po lokalnom vremenu (utorak, 17:41 sati po srednjoevropskom), navodi se u saopćenju u kojemu se ne otkrivaju uzroci eksplozije, prenosi Hina.

Akcija vatrogasaca

Na fotografijama koje je javna televizija CGTN objavila na Twitteru vide se olupine izgorjelih kamiona i vatrogasci u akciji.

“U toku je akcija traganja i spašavanja a vodi se i istraga o uzrocima nesreće”, objavile su vlasti.

Zhangjiakou je velik grad i u njemu će se održati neka natjecanja na Zimskim olimpijskim igrama kojima je Peking domaćin 2022.

U Kini se zadnjih godina dogodilo više industrijskih nesreća.

U julu je u eksploziji u tvornici hemijskih proizvoda poginulo 19 ljudi a 12 je ozlijeđeno u pokrajini Sichuanu, na jugozapadu.

Izvor: Agencije