EU najavila gotovo pola milijarde eura pomoći Afganistanu

Afganistan, Raseljeni
EU je izdvojila 37 milijuna eura kao pomoć za problem migracija, uključujući reintegraciju raseljenih stanovnika (EPA)

Europska komisija obećala je 474 milijuna eura financijske potpore za provedbu reforma u javnom sektoru Afganistana te za pomoć u rješavanju problema izbjeglih i raseljenih.

Sredstva su namijenjena razvoju javnih usluga, borbi protiv korupcije, ubrzanju reforme pravosuđa i javnog zdravstva.

Europska unija izdvojila je 37 milijuna eura kao pomoć u rješavanju problema migracija, uključujući reintegraciju raseljenih stanovnika Afganistana.

Sredstva su također namijenjena za predsjedničke i lokalne izbore u 2019. godini.

“EU stoji uz Afganistan i njegove ljude u izgradnji snažnije budućnosti te zemlje”, rekao je u utorak na ženevskoj konferenciji o Afganistanu Neven Mimica, povjerenik Europske komisije za međunarodnu suradnju i razvoj, prenosi Hina.

Ghani: Otvoreni smo biznisu

“Kroz zajedničke napore namjeravamo smanjiti ovisnost o pomoći te ulagati u demokratsku vladavinu koja ide u korist svim građanima”, naglasio je Mimica.

Prvog dana konferencije o Afganistanu predsjednik te zemlje Ashraf Ghani na konferenciji je pozvao strane ulagače da pomognu ojačati gospodarstvo.

Ghani je predstavio reforme svoje vlade usmjerene prema unapređenju poslovnog okruženja, olakšanju trgovine, poboljšanju infrastrukture i korištenju prirodnih resursa.

“To je drugačiji Afganistan”, rekao je predsjednik.

“Otvoreni smo biznisu. Nadam se da ste vi otvoreni za partnerstvo”, dodao je Ghani.

Konferencija o Afganistanu, koja se na visokoj razini odvija u Ženevi, posebice se bavi sigurnosnom krizom u zemlji i krizom hrane i poziv je za financijsku i političku pomoć iz inozemstva kako bi se zemlja mogla nositi s napadima islamista i problema s nedostatkom hrane.

UN: Pomaci Kabula

Osim Ghanija sudjeluje i blizu 20-ak ministara vanjskih poslova, ukljućujući ruskog ministra Sergeja Lavrova.

Toby Lanzer, zamjenik voditelja UN-ove misije pomoći u Afganistanu (UNAMA) izvijestio je u utorak da je afganistanska Vlada napravila velike korake od međunarodne donatorske konferencije 2016. u Bruxellesu.

Prema UN-u Kabul je dosta uložio u opskrbu svojih građana osnovnim namirnicama, ojačao borbu protiv korupcije i reformirao sigurnosne agencije.

No, od 35 milijuna stanovnika, njih 3,6 milijuna je suočeno s glađu, a pola milijuna je raseljeno zbog nasilja i ovogodišnje suše, podsjetio je dužnosnik UN-a.

Izvor: Agencije