Video: InSight uspješno sletio na Mars

[NASA via Storyful]

NASA-ina bespilotna letjelica InSight u ponedjeljak navečer sigurno je sletjela na Mars kako bi počela dvogodišnju misiju kao prvi ljudski objekt dizajniran da istraži duboku unutrašnjost te planete.

Inženjeri u Laboratoriji za mlazni pogon (Jet Propulsion Laboratory – JPL) u blizini Los Angelesa objavili su da uspješno slijetanje potvrđuju signali poslani Zemlji s jednog od dva minijaturna satelita koji su lansirani uz InSight i koji su letjeli pored Marsa, na koji je letjelica stigla u večernjim satima po srednjoevropskom vremenu, prenosi Hina. InSight je već poslao neke fotografije Crvene planete. 

Članovi nadzornog tima misije odahnuli su i s oduševljenjem primili podatke koji su pokazali da je letjelica preživjela opasno spuštanje na površinu Marsa.

Time je završilo putovanje od Zemlje, koje je trajalo šest mjeseci i bilo dugo 548 miliona kilometara, nakon lansiranja u maju iz Kalifornije.

InSight nosi instrumente koji otkrivaju temperature planete i seizmičke pojave koje zasad nisu mjerene nigdje osim na Zemlji. Letjelica je u tanku atmosferu Marsa ušla brzinom većom od 19.000 km/h.

Potom su 123 kilometara dugo slijetanje usporili atmosfera, divovski padobran i rakete. Sedam minuta poslije tronožna letjelica nježno je sletjela u središte puste ravnice poznate kao Elysium Planitia, u blizini Marsovog ekvatora.

InSight će provesti na Marsu 24 mjeseca, što je približno jednoj marsovskoj godini, bilježeći seizmičke i temperaturne podatke kako bi rasvijetlio misterije u vezi s Marsovim postankom, što bi potom moglo razjasniti i porijeklo Zemlje i drugih čvrstih planeta u unutrašnjem krugu Sunčevog sistema.

Izvor: Agencije