Trump se ne planira sastati s Bin Salmanom na samitu G20

Američki senatori Mohammeda bin Salmana smatraju odgovornim za ubistvo novinara (Reuters)
Američki senatori Mohammeda bin Salmana smatraju odgovornim za ubistvo novinara (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump će se na samitu G20 u Argentini sastati s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, ali nema namjeru da se sastaje sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohammadom Bin Salmanom, rekao je Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton.

U obraćanju novinarima u Bijeloj kući uoči samita G20 koji će se održati ovog vikenda, Bolton je istakao da će se Trump u okviru samita sastati s liderima Turske, Argentine, Kine, Rusije, Njemačke, Japana, Indije i Južne Koreje, prenosi Anadolija.

Na pitanje da li će se američki predsjednik u Argentini sastati sa saudijskim princom Bin Salmanom, Bolton je rekao da neće doći do tog sastanka.

“Ne. U ovom trenutku bilateralni susreti predsjednika su popunjeni, maloprije sam vam kazao s kim će se sastati”, rekao je Bolton.

Na novinarsko pitanje da li je slušao audio snimku u vezi s ubistvom Jamala Khashoggija, rekao je da nije jer je na arapskom jeziku, dodajući da ne bi ništa razumio, ali da je čitao prijevod sa snimka.

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders je nakon toga novinarima kazala kako neće “ignorisati mogućnost” susreta Trumpa i Bin Salmana izvan zvaničnog dijela programa.

Istakla je i kako još uvijek čekaju konačne dokaze u vezi s ubistvom Khashoggija. 

“Još nismo vidjeli konačne dokaze u vezi s Khashoggijem. Nakon što vidimo nove dokaze, donijet ćemo našu procjenu o tome”, dodala je Sanders.

SAD ostaje partner Saudijske Arabije

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da Sjedinjene Američke Države namjeravaju ostati pouzdan partner Saudijske Arabije, uprkos tome što postoji mogućnost da je saudijski princ prijestolonasljednik znao za ubistvo novinara Khashoggija, objavio je Reuters.

U izjavi koju je objavila Bijela kuća, Trump je, uprkos pritisku da nametne sankcije Saudijskoj Arabiji, dao naznake da nema namjeru poništiti ugovore o prodaji vojne opreme i oružja toj zemlji, govoreći da će, ako ih SAD poništi, najveći dobitnici biti Rusija i Kina.

Dodaje se da je Saudijska Arabija veliki proizvođač nafte, “važan poslovni partner” i “veliki saveznik” u borbi protiv utjecaja Irana na Bliskom istoku.

Trump je podsjetio da je Saudijska Arabija investirala i potrošila 450 milijardi dolara u SAD-u te da 110 milijardi dolara otpada na kupovinu vojne opreme.

Izvor: Agencije


Povezane

Američki predsjednik odlučio je stati uz Saudijsku Arabiju u slučaju ubistva Jamala Khashoggija, usprkos zaključku CIA-e da je saudijski prijestolonasljednik naredio ubistvonovinara. Donald Trump kaže kako će uloga Mohammeda bin Selmana u ubistvu možda zauvijek ostati nejasna. S druge strane, američki senatori zahtijevaju sankcije.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO