Egipat i Saudijska Arabija nastavljaju blokadu Katara

U junu 2017. godine su Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i UAE prekinuli veze s Katarom (Al Jazeera)

Egipat i Saudijska Arabija zajedno su saopćili u utorak da će njihova blokada Katara ostati na snazi do daljnjeg, objavila je saudijska televizija Al-Arabiya.

Dvije zemlje su ponovo odbile “napraviti bilo kakav ustupak” Dohi, koja je suočena sa sankcijama četiri arapske države više od godinu dana.

Ovo je objavljeno nakon sastanka egipatskog predsjednika Abdela Fattaha el-Sisija i saudijskog princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana u Kairu.

Kopnena morska i zračna blokada

Očekuje se da će Bin Salman stići u Tunis kasnije u utorak, u sklopu svoje prve inostrane turnuje nakon ubistva Jamala Khahsoggija, gdje su demonstranti izašli na ulice tražeći pravdu za ubijenog saudijskog novinara.

U junu 2017. godine Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati prekinuli su veze s Katarom i nametnuli kopnenu, morsku i zračnu blokadu ovoj zaljevskoj zemlji.

Četiri države optužile su Dohu da podržava terorizam i zabranjene političke opozicijske pokrete, kao što su Muslimanska braća, što Katar snažno negira.

Nedugo nakon što su prekinuli veze s Dohom, ove zemlje su izdale listu zahtjeva Kataru koje je morao ispuniti da bi se odnosi normalizirali.

Katar uspostavio nove trgovinske veze

Lista je uključivala zahtjeve kao što je gašenje medijske mreže Al Jazeere, izbacivanje turskih vojnika iz zemlje, prekid veza s Iranom i naknadu štete ovim državama.

Ovo je Katar odbio, rekavši da se radi o rušenju njegovog suvereniteta.

Uprkos prvobitnom prekidu u opskrbi, Katar je uspio uspostaviti nove trgovinske veze, prvenstveno s Turskom, i ubrizgati približno 40 milijardi dolara iz svojih deviznih rezervi u ekonomiju.

Izvor: Al Jazeera i agencije