Zvaničnik: EU nema ‘plan B’ ako Britanci ne prihvate sporazum

Velika Britanija, Parlament
Glasanje u Londonu o sporazumu očekuje se prije samita EU-a 13. i 14. decembra (Reuters)

Europska unija nema drugih planova ako se u britanskom parlamentu ne usvoji nedjeljnji sporazum o Brexitu, osim trenutnih priprema za odlazak Velike Britanije bez postignutog dogovora, rekao je visoki dužnosnik Europske unije. 

Upitan o tome priprema li se Bruxelles na mogućnost novih pregovora nakon što je trenutni sporazum podržan na izvanrednom summitu EU-a, no još ga treba prihvatiti britanski parlament, dužnosnik je odgovorio kako je “jedini plan B” priprema za scenarij bez dogovora, prenosi Hina. 

Dodao je kako europski čelnici u nedjelju nisu razgovarali o tim pripremama i kako se među čelnicima i s britankom premijerkom Theresom May nije razgovaralo o posljedicama mogućeg odbijanja sporazuma na glasovanju u Londonu koje se očekuje prije summita EU-a 13. i 14. prosinca. 

Zvaničnik: Nema nesuglasica među evropskim čelnicima

Anonimni dužnosnik je odbacio da postoje nesuglasice među europskim čelnicima o mogućnosti ponovnih otvaranja pregovora s Britanijom. 

“Postoji zajedničko razumijevanje da je ono što je na stolu jedini mogući sporazum, uzimajući u obzir stavove Ujedinjenog Kraljevstva”, otkrio je dužnosnik, odbacivši i mogućnost dodatnih pregovora. 

Čelnici 27 zemalja članica Europske unije potvrdili su u nedjelju na izvanrednom summitu u Bruxellesu sporazum o razdruživanju s Velikom Britanijom i političku deklaraciju o budućim odnosima između EU-a i Ujedinjene Kraljevine.

Nakon summita EU-a slijedi najteži dio – britanska premijerka treba osigurati većinu u britanskom parlamentu, što je u ovom trenutku krajnje neizvjesno.

DUP neće podržati sporazum

Čelnica male sjevernoirske stranke, Demokratske unionističke stranke (DUP) Arlene Foster, koja vladajućim konzervativcima osigurava tanku većinu u britanskom parlamentu, izjavila je da neće moći podržati sporazum o razdruživanju u obliku u kojem je dogovoren.

Isto tako, dio članova vladajuće Konzervativne stranke nije zadovoljan postignutim sporazumom – dio konzervativaca želi tješnje veze s EU-om, a dio njih želi potpuni raskid, koji bi po njima omogućio zemlji da samostalno vodi svoju trgovinsku politiku.

Izvor: Agencije


Povezane

Čelnici Evropske unije u Briselu podržali su Sporazum o izlasku Velike Britanije iz Unije. Osim Sporazuma o povlačenju, šefovi država i vlada zemalja Evropske unije dali su podršku i Deklaraciji o budućim odnosima Evropske unije i Velike Britanije. Prije stupanja na snagu, Sporazum i Deklaracija moraju biti ratificirani u britanskom i evropskom parlamentu. Naša gošća […]

Published On 25 Nov 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO