Pellegrini: Slovačka neće podržati UN-ov migracijski sporazum

Peter Pellegrini, Slovačka
Slovačko odbijanje migracijskog sporazuma moglo bi voditi preustroju Pellegrinijeve Vlade (EPA)

Slovačka neće podržati sporazum Ujedinjenih naroda o odnosu prema migrantima diljem svijeta, rekao je premijer Peter Pellegrini nakon summita Europske unije.

Globalni kompakt o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama odobrile su u sprnju svih 193 članice Ujedinjenih naroda osim Sjedinjenih Država, koje su se povukle prošle godine, i trebao bi biti formalno ratificiran u prosincu.

Sporazum je osmišljen nakon najvećeg priljeva migranata u Europu od Drugog svjetskog rata, od kojih su mnogi bježali pred siromaštvom i sukobima na Bliskom istoku, Africi i drugdje.

Pellegrini: Ne prihvaćamo pod bilo kojim okolnostima

“Slovačka neće podržati ovaj sporazum Ujedinjenih naroda pod bilo kojim okolnostima i neće biti s njim suglasna”, rekao je Pellegrini novinarima u Bruxellesu nakon summita na kojem su čelnici EU-a prihvatili sporazum o povlačenju Britanije iz Unije, prenosi Hina.

UN-ov sporazum o migracijama postao je kontroverzan u mnogim zapadnim zemljama, a kompakt su do sada osim Slovačke odbacili Poljska, Austrija, Češka, Mađarska, Bugarska, Estonija, Australija, Izrael i Sjedinjene Države.

Kritičari Marakeškog kompakta tvrde da taj neobvezujući sporazum proglašava ekonomsku migraciju ljudskim pravom, dok zagovornici tvrde da će on popraviti međunarodno upravljanje migrantskim valovima i ojačati zaštitu ljudskih prava.

Lajčak prijetio ostavkom

Slovačko odbijanje migracijskog sporazuma moglo bi voditi preustroju Pellegrinijeve Vlade, budući da je ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak prijetio ostavkom ako vlada ne prihvati sporazum. 

Lajčak je bio predsjednik Opće skupštine Ujedinjenih naroda kada je migracijski sporazum usvojen.

Pellegrini je rekao kako misli da će Lajčak ostati čak i nakon što Slovačka odbaci sporazum.

Izvor: Agencije