Mediji: S. Arabija pregovarala o kupovini izraelskog programa za prisluškivanje

NSO je rekao da je djelovao prema zakonima te da se njegovi "proizvodi koriste u borbi protiv kriminala i terora" (AP)

Izraelska tehnološka kompanija ponudila je Saudijskoj Arabiji visoko napredan sistem kojim se mogu hakirati mobiteli, nekoliko mjeseci prije nego što je princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman pokrenuo masovnu čistku, objavio je Haartez.

Izraelske novine pišu da su predstavnici iz kompanije NSO Group Technologies imali pregovore sa saudijskim zvaničnicima u Beču u junu 2017. godine. 

Navodi se da se radilo o Abdullahu al-Malihiju, bliskom savjetniku princa Turkija al-Faisala, visokog zvaničnika u kraljevskoj porodici i bivšeg šefa obavještajne službe, i Nasseru al-Qahtaniju, koji se predstavio kao zamjenik trenutnog obavještajnog šefa. 

U to vrijeme, NSO je promovirao softver Pegasus 3, “alat za špijuniranje, toliko sofisticiran da ne zavisi od toga da li će žrtva kliknuti na link prije nego što se hakira u telefon”, navodi Haaretz. 

Dodaje se da je to nije bio prvi sastanak dvije strane, nego da su ranije održani razgovori posrednika na Kipru.

NSO je rekao da je djelovao prema zakonima te da se njegovi “proizvodi koriste u borbi protiv kriminala i terora”. Saudijska Arabija nije dala komentar na ovo. 

Čistka u Saudijskoj Arabiji

Prošlog mjeseca, Edward Snowden, koji je otkrio povjerljiv program praćenja koji je provela američka Agencija za nacionalu sigurnost, tvrdi da su saudijske vlasti koristile Pegasus da nadziru novinara Jamala Khashoggija. 

Rijad je priznao da je Khashoggi, kolumnista Washington Posta i kritičar saudijskih vlasti, ubijen u konzulatu u Istanbulu 2. oktobra. 

“Oni su najgori od najgorih”, kazao je Snowden o NSO te optužio čelnike kompanije da su pomagali u kršenju ljudskih prava. 

Haaretz također navodi da je program korišten za prisluškivanje saudijskih disidenata proteklih mjeseci.

Prošle godine, saudijske sigurnosne snage uhapsile su nekoliko stotina najbogatijih ljudi u zemlji, navodno u kampanji borbe protiv korupcije. 

Uhapšeni su sedmicama držani u luksuznom hotelu Ritz-Carlton u Rijadu, gdje su neki od njih bili navodno mučeni. Stručnjaci navode da je princ prijestolonasljednik koristio čistku da ukloni ljude koji su mi bila potencijalna politička prijetnja.

Izvor: Al Jazeera i agencije