Sjevernoirski unionisti ne podržavaju dogovor o Brexitu

'Vjerujemo da postoji bolji način, treći način', kaže Foster (EPA)

Čelnica male sjevernoirske stranke koja podržava vladu Therese May je rekla kako DUP ne može podržati trenutni dogovor o Brexitu te je upozorila kako bi takav dogovor mogao ugroziti sporazum o saradnji s torijevcima.

“Kako trenutno stvari stoje, ne možemo ga podržati. Vjerujemo da postoji bolji način, treći način te mi ohrabrujemo premijerku da, umjesto traćenja vremena, iskoristi vrijeme za postizanje boljeg dogovora”, rekla je čelnica Demokratske unionističke stranke (DUP) Arlene Foster za sjevernoirsku televiziju UTV, prenosi Hina.

Ako prijedlog sporazuma Therese May usvoji parlament, DUP će “preispitati” sporazum o saradnji s Mayinom vladajućom Konzervativnom strankom, rekla je Foster za BBC Radio Ulster.

Zemlje članice Evropske unije dale su u ponedjeljak političku podršku nacrtu sporazuma o izlasku Velike Britanije (Brexit) iz EU-a, koji je dogovoren na razini pregovarača.

Budući odnosi

Vijeće za opće poslove, koje čine ministri vanjskih ili evropskih poslova zemalja članica, sastalo su u ponedjeljak u formatu 27 članica kako bi raspravljali o izlasku Velike Britanije iz EU-a, nakon što je ispregovaran nacrt sporazuma o izlasku i nacrt političke deklaracije o budućim odnosima.

Jedinu rezervu imala je Španija, koja je rekla da ne može dati podršku nacrtu sporazuma bez novih garancija u pogledu Gibraltara, teritorije koja pripada Velikoj Britaniji, a na koju Španija polaže pravo.

Čelnici 27 zemalja članica okupit će se u nedjelju na vanrednom samitu u Briselu, na kojem bi trebali potvrditi nacrt sporazuma, prenosi Hina.

Britanska vlada je prihvatila nacrt sporazuma, ali je veliko pitanje hoće li dobiti podršku u Parlamentu.

Znatan dio zastupnika vladajuće Konzervativne stranke nije zadovoljan nacrtom sporazuma i traži da se o njemu još pregovara.

S druge strane, EU27 isključuje mogućnost otvaranja pregovora o već ispregovaranom nacrtu sporazuma.

Izvor: Agencije