Američki izvještaj: Klimatske promjene štete ekonomiji, suprotno Trumpovim planovima

Globalno zatopljenje pogodit će siromašne više od drugih (EPA)

Klimatske promjene koštat će američku ekonomiju stotine milijardi dolara do kraja stoljeća, šteteći svemu, od ljudskog zdravlja do infrastrukture i proizvodnje hrane, stoji u vladinom izvještaju objavljenom u petak.

Izvještaj, koji je zatražio Kongres, a koji je izradilo nekoliko vladinih agencija i ureda, govori o očekivanom utjecaju globalnog zatopljenja na sve dijelove američkog društva i u suprotnosti je s planovima predsjednika Donalda Trumpa, koji gura industriju fosilnih goriva, prenosi Hina.

“Uz daljnji rast ispuštanja stakleničkih plinova do rekordnih nivoa, godišnji gubici u nekim ekonomskim granama doseći će stotine milijardi dolara do kraja stoljeća, više od BDP-a brojnih saveznih država”, piše u izvještaju.

Šteta za siromašne

Upozorava se da će globalno zatopljenje pogoditi siromašne više od drugih, naštetiti javnom zdravlju, oštetiti infrastrukturu, ograničiti dostupnost pitke vode, izmijeniti obale i izazvati porast troškova u brojnim industrijama, od poljoprivrede do proizvodnje energije.

Izvještaj se nadovezuje na istraživanje iz prošle godine po kojem je čovjek glavni uzročnik globalnog zatopljenja i koje je upozorilo na potencijalno katastrofalne posljedice za planetu.

Oba dokumenta u suprotnosti su s politikom Trumpove administracije, koja ukida mjere zaštite klime i okoline iz mandata predsjednika Baracka Obame kako bi povećala proizvodnju domaćeg fosilnog goriva, uključujući sirovu naftu, koja je već najveća na svijetu, ispred Saudijske Arabije i Rusije.

Trump je prošle godine najavio da će se SAD povući iz Pariskog klimatskog sporazuma iz 2015, kojim se gotovo 200 država obavezalo na borbu protiv klimatskih promjena. Trump smatra da sporazum šteti američkoj ekonomiji i ne pruža znatne koristi za okolinu.

Trump i nekoliko članova njegove vlade također su nekoliko puta izrazili sumnju u vjerodostojnost naučnih istraživanja, tvrdeći da uzroci i učinci globalnog zatopljenja još nisu potpuno jasni.

Izvor: Agencije