AI: Evropske zemlje moraju preispitati zakone vezane za silovanje

Izvještaj pokazuje da se u jednoj od najrazvijenijih zemalja sve češće događa nasilje nad ženama (Al Jazeera)
Izvještaj pokazuje da se u jednoj od najrazvijenijih zemalja sve češće događa nasilje nad ženama (Al Jazeera)

Europske zemlje moraju revidirati zastarjele zakone koji omogućuju silovateljima da se izvuku i koji stvaraju kulturu u kojoj se krivnja svaljuje na žrtve, objavile su u subotu skupine za zaštitu ljudskih prava. 

Samo osam od 31 zemlje, koliko ih je bilo uključeno u izvješće Amnesty Internationala, definira silovanje kao spolni odnos bez pristanka, pokazalo je istraživanje objavljeno uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Ostale imaju pravne definicije silovanja koje temelje na uporabi sile, prijetnji silom, prisili ili činjenici da se žrtva nije branila.

“Ponovno, istraživanja pokazuju da mnogi ljudi i dalje vjeruju da nije riječ o silovanju kad je žrtva pijana, kad nosi provokativnu odjeću ili se fizički ne brani”, kazala je Anna Blus, koja je vodila istraživanje, prenosi Hina.

Uveliko neprijavljeno

“Spolni odnos bez pristanka je silovanje i točka. Dok vlade ne usklade svoja zakonodavstva s tom jednostavnom činjenicom, počinitelji silovanja nastavit će se izvlačiti unatoč svojim zločinima”, naglasila je. 

Istraživanje je obuhvatilo 28 zemalja Europske unije, kao i Island, Norvešku i Švicarsku.

Skupine za zaštitu ljudskih prava kažu kako silovanje i dalje ostaje uvelike neprijavljeno Europi unatoč tomu što jedna od 20 žena bude silovana i pokretima poput #MeToo, koji je nagnao žene da progovore o seksualnom nasilju.

Zemlje koje definiraju silovanje kao spolni odnos bez pristanka jesu Belgija, Cipar, Irska, Island, Luksembug, Njemačka, Švedska i Velika Britanija.

Žene u Danskoj stoga planiraju prosvjede ovog vikenda, zahtijevajući izmjene kaznenog zakona.

Hrvatska i Španija: Za ‘pravo silovanje’ treba fizičko nasilje

Blus je rekla kako neke zemlje, među kojima su i Hrvatska i Španjolska, svojim kaznenim zakonima šalju poruku kako “pravo silovanje” mora uključiti fizičko nasilje.

Dodala je i kako žene koje traže pravdu često osjećaju da se njih krivi za taj čin.

Petorica muškaraca nedavno su dobila blaže kazne za silovanje tinejdžerice u Španjolskoj jer je ona za vrijeme napada šutjela i, po sucu, nije bilo nasilja.

Irska je, pak, imala slučaj u kojem je braniteljica silovatelja kao dokaz da je silovana tinejdžerica pristala na seks podastrijela činjenicu da je nosila tange.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO