Cavusoglu: Trump će zažmiriti na Khashoggijevo ubistvo

'Uznemiravanje i napadi na muslimane u SAD-u prisutni su i na visokim funkcijama', rekao je Cavusoglu (EPA)

Komentari Donalda Trumpa o ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija pokazuju da će američki predsjednik zažmiriti na to bez obzira na rezultate istrage, izjavio je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u petak.

Trump je u utorak obećao ostati “postojan partner” Saudijskoj Arabiji uprkos tome što je rekao da je saudijski prestolonasljednik Mohammad bin Salman možda znao za planiranje Khashoggijevog ubistva početkom oktobra.

Kritizirajući Trumpov stav u kojem se komercijalni dogovor s Rijadom stavlja ispred pravde, turski šef diplomatije rekao je da ljudski život treba imati prednost.

Bin Salman tražio da se ‘ušutka Khashoggi’

“Ta Trumpova izjava također znači: ‘Bez obzira na to šta se dogodi, ja ću zažmiriti.’ To nije ispravan pristup. Nije sve u novcu”, rekao je Cavusoglu turskoj redakciji CNN-a.

Također je rekao da SAD nije obavijestio Tursku o audiosnimku u vezi s Khashoggijevim ubistvom, dan nakon što je turski list rekao da je američka Centralna obavještajna agencija signalizirala Turskoj da ima snimak na kojem je prestolonasljednik naredio da se “ušutka Khashoggi”.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ranije je rekao da naredba za Khashoggijevo ubistvo dolazi s najvišeg nivoa saudijske vlasti, ali vjerovatno ne od kralja Salmana.

Izvor: Agencije