UN: 9,4 miliona osoba ne zna da je zaraženo HIV-om

Prošle godine se blizu 1,8 miliona osoba zarazilo virusom (EPA)

Program Ujedinjenih nacija za AIDS (UNAIDS) saopćio je da, prema podacima iz 2017. godine, 75 posto osoba od ukupnog broja zaraženih HIV-om znaju da su zaraženi virusom, javlja Anadolija.

Rezultati novog izvještaja  pokazuju da su testiranja na HIV kao i njegovo liječenje pomogli da se dođe do još većeg broja osoba koji žive s ovim virusom.

U izvještaju se navodi da je prošle godine u svijetu oko 36,9 miliona osoba živjelo sa HIV-om, od čega se liječilo 21,7 miliona.

Umrlo 940.000 zaraženih

U istom periodu blizu 1,8 miliona osoba se zarazilo virusom, dok je oko 940.000 osoba umrlo od AIDS-a.

Prema rezultatima izvještaja UNAIDS-a, 2017. godine je 75 posto osoba od ukupnog broja zaraženih HIV-om znalo da su zaraženi, dok je taj broj 2015. godine iznosio 67 posto.

Poražavajuće je da čak 9,4 miliona osoba u svijetu uopšte nemaju informaciju da su zaraženi ovim virusom pa iz UNAIDS-a apeluju da ove osobe hitno prođu testiranja na HIV i započnu s liječenjem.

Izvor: Agencije


Povezane

Vjerovali ili ne, tehnika rekonstrukcije nosa stara je 2.500 godina. Već tada hirurzi su znali prenijeti tkivo s jednog dijela tijela na drugi. Današnji hirurzi koriste i 3D modele. U ljubljanskom kliničkom centru nedavno su predstavili tehniku potpune rekonstrukcije nosa, koja je svjetska inovacija. Kako je moguće iz ruke napraviti nos, Gašperu Lubeju objasnio je […]

Published On 11 Nov 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO