Trumpova poruka: Trgujte s nama i ubijajte novinare

Donald Trump je rekao da neće uništiti svjetsku ili američku ekonomiju tako što će poduzeti oštre mjere protiv Saudijske Arabije (Reuters)

Joel Simon, izvršni direktor Komiteta za zaštitu novinara, oštro je kritizirao izjavu američkog predsjednika Donalda Trumpa o ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija, rekavši kako je to strašna poruka svijetu.

Trump je iznova branio postojeći savez sa Saudijsom Arabijom jer je u tome veliki interes SAD-a, bilo da je riječ o ekonomskim aspektima ili suprotstavljanju iranskom utjecaju u regiji.

Trump je u tom kontekstu rekao da neće uništiti svjetsku ili američku ekonomiju tako što će poduzeti oštre mjere protiv Saudijske Arabije, ukazujući na moguće sankcije Rijadu.

Upozorio je da bi pogoršanje odnosa sa Saudijskom Arabijom moglo navesti ovu državu na kupovinu oružja od Rusije i Kine.

Strašna poruka za cijeli svijet

SAD će tako izgubiti značajne ugovore i to će podići cijene nafte, što će naštetiti američkoj ekonomiji.

“Ako pogledate suštinu saopćenja iz Bijele kuće, predsjednik Trump u njemu naglašava da ste slobodni ubiti novinare ako imate dovoljno interesa sa Sjedinjenim Američkim Državama”, napisao je Simon na svom Twitter nalogu.  

“Ovo je strašna poruka koju šalje Saudijskoj Arabiji i cijelome svijetu”, dodao je.

Komitet za zaštitu novinara organizirao je svečanost dodjele Međunarodne nagrade za slobodu medija u New Yorku.

Slučaj ubistva Khashoggija nije izostavljen na tom događaju, budući da je Komitet za zaštitu novinara podnio tužbu kako bi primorao američku vladu da otkrije informacije do kojih je došla vezano za prijetnje kojima je saudijski novinari bio izložen prije samoga ubistva.

Izvor: Al Jazeera