Hurriyet: Snimak CIA o naredbi saudijskog princa da se ‘ušutka Khashoggi’

Jamal Khashoggi ubijen je 2. oktobra prošle godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu (Arhiva)

Centralna obavještajna agencija (CIA) posjeduje snimak telefonskog poziva saudijskog princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana u kojem se čuje kako daje instrukcije da se “ušutka Jamal Khashoggi što je prije moguće”, objavio je turski list Hurriyet.

U kolumni Abdulkadira Selvija navodi se da je direktorica CIA-e Gina Haspel, tokom puta u Ankaru u oktobru, “signalizirala” postojanje prisluškivanog razgovora između princa prijestolonasljednika Mohammeda i njegovog brata Khaleda bin Salmana, koji je saudijski amabasador u SAD-u. 

Navodeći neimenovane izbore, turski kolumnista piše da se u snimku mogu čuti dva saudijska zvaničnika kako raspravljaju o “neugodnostima” koje stvara Khashoggijeva javna kritika saudijskog vodstva. 

“Kaže se da je princ prijestolonasljednik dao instrukciju da se ušutka Jamal Khashoggi što je prije moguće i ovu instrukciju je zabilježila CIA prisluškivanjem. Ubistvo koje se zatim desilo je potvrda ove instrukcije”, navodi Selvi, naglašavajući da bi međunarodna istraga ubistva, ako se otvori, “mogla otkriti nove zapanjujuće dokaze, jer CIA posjeduje više snimljenih telefonskih razgovora nego što se zna u javnosti.”

Rijad priznao ubistvo

Jamal Khashoggi, američki rezident koji je pisao za Washington Post i bio kritičan prema Bin Salmanu, namamljen je da dođe u saudijski konzulat u Istanbulu 2. oktobra, gdje je ubijen, a njegovo tijelo isječeno.

Nakon dugog poricanja da je ubijen, Saudijska Arabija je priznala odgovornost i saopćila da je 21 osoba umiješana u to i da se radi o “odmetnicima”, koji su uhapšeni.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u utorak da Sjedinjene Američke Države namjeravaju ostati pouzdan partner Saudijske Arabije, uprkos tome što postoji mogućnost da je saudijski princ prijestolonasljednik znao za ubistvo novinara Khashoggija, objavio je Reuters.

Izvor: Agencije