Vlada Austrije usvojila zabranu ustaških simbola

Za dom spremni, Bleiburg
WJC je naveo da se protivi komemorativnim manifestacijama u Sarajevu, Zagrebu i Bleiburgu (AP)

Austrijska vlada usvojila je danas izmjenu zakona kojom se proširuje lista zabranjenih simbola, koja sada obuhvata i ustaška obilježja, objavio je Tanjug.

Pored grupa Islamska država Irak i Levant i Al-Kaide, Vlada Austrije je u zakon o zabrani simbola unijela obilježja još nekih organizacija, prije svega iz islamskih zemalja, čiji su ciljevi u suprotnosti sa osnovnim vrijednostima Austrije i društvenog pluraliteta, navedeno je u objašnjenju za izmjene zakona. 

U izmjenama zakona, koje sljedećeg vikenda trebaju biti usvojene u parlamentu, nalaze se simboli Muslimanske braće, Sivih vukova, Radničke partije Kurdistana, Hamasa, vojnog krila Hezbollaha, ali i ustaška obilježja.

Djelovanje protiv veličanja fašizma

Zabranom ustaških simbola Austrija želi prije svega djelovati protiv veličanja fašizma koji se redovno odvija na komemoraciji u Bleiburgu, gdje se svake godine okupljaju desničarski ekstremisti koji su do sada, bez kazni, koristili simbole „krvave prošlosti Nezavisne države Hrvatske“.

Zakon predviđa da se simboli sa spiska, a dodaje se da se zabranjuju i obilježja svih organizacija bliskih zabranjenim grupacijama, kao i uopšte grupacija koje je EU ocijenila kao terorističke, ne smiju pokazivati, nositi ili širiti.

Zakon treba da stupi na snagu 1. marta sljedeće godine, a kazna za nepoštivanje bit će do 10.000 eura, što je daleko više nego za širenje i korištenje nacističkih simbola, za šta je najviša kazna 4.000 eura.

Izvor: Agencije