Senatori optužili Trumpa da je stavio Saudijsku Arabiju na prvo mjesto

Američki senatori optužili su predsjednika Donalda Trumpa da je “stavio Saudijsku Arabiju na prvo mjesto” u svojoj odluci da ne poduzima kaznene mjere protiv Kraljevstva ili princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana zbog ubistva novinara Jamala Khashoggija.

Trumpova odluka je “još jedno ulizivanje i klečanje pred stranim autoritranim režimom”, napisao je na Twitteru demokratski senator Tim Kaine.

“Samo je pitanje vremena kada će akcije kao ove koje poduzima predsjednik direktno ugroziti našu sigurnost”, dodao je.

Nekoliko senatora pozvalo je na uvođenje “ozbiljnih sankcija” Saudijskoj Arabiji, uključujući “članove kraljevske porodice”.

‘Snažna podrška za sankcije’

“Barem ne bismo trebali nagraditi Saudijsku Arabiju našim sofisticiranim naoružanjem koje koriste u bombardiranju civila. Uvjeren sam da ovo saopćenje znači da je Saudijska Arabija na prvom mjestu, ne SAD”, napisao je na Twitteru republikanski senator Rand Paul.

Trumpov saveznik i republikanski senator Lindsey Graham rekao je da “nije u interesu naše nacionalne sigurnosti da ne uradimo ništa” kada se radi o Khashoggijevom ubistvu.

“Vjerujem da će obje stranke pružiti snažnu podršku za ozbiljne sankcije protiv Saudijske Arabije, uključujući odgovorne članove kraljevske porodice, za ovaj barbarski čin, koji se protivi svim civiliziranim normama”, rekao je Graham.

“Dok je Saudijska Arabija strateški saveznik, ponašanje princa prijestolonasljednika, na više načina, pokazalo je nepoštivanje ovog odnosa i dovelo ga do toga, po mom mišljenju, da bude više nego toksičan.”

Republikanski senator Bob Corker i demokratski senator Bob Menendez, predsjedavajući Komiteta za strane odnose u Senatu, zatražili su od Trumpa da kaže da li je princ Bin Salman odgovoran za ubistvo novinara.

Kongres može ići ‘u drugom smjeru’

Njih dvojica su pokušavali aktivirati Magnitsky zakon 10. oktobra, kojim se zahtijeva od predsjednika da u roku od 120 dana istraži i utvrdi da li je stranac odgovoran za veliko kršenje ljudskih prava.

Američki predsjednik izjavio je u utorak da Sjedinjene Američke Države namjeravaju ostati pouzdan partner Saudijske Arabije, uprkos tome što postoji mogućnost da je saudijski prijestolonasljednik znao za ubistvo novinara Khashoggija, objavio je Reuters.

U izjavi koju je objavila Bijela kuća, Trump je, uprkos pritisku da nametne sankcije Saudijskoj Arabiji, dao naznake da nema namjeru poništiti ugovore o prodaji vojne opreme i oružja toj zemlji, govoreći da će, ako ih SAD poništi, najveći dobitnici biti Rusija i Kina.

Američki predsjednik također je rekao da Kongres SAD-a može ići “u drugom smjeru” po pitanju Saudijske Arabije, ali da će on razmotriti samo ideje koje vode računa o američkoj sigurnosti.

‘Amerika na prvom mjestu!’

“Možda nikada nećemo saznati sve činjenice koje okružuju ubistvo Jamala Khashoggija. U svakom slučaju, naš odnos sa Saudijskom Arabijom ostaje. Kao predsjednik SAD-a, namjeravam osigurati da u vrlo opasnom svijetu Amerika stavlja na prvo mjesto svoje nacionalne interese i energično se suprotstavlja zemljama koje nam žele nanjeti zlo. Stvar je jednostavna – Amerika na prvom mjestu!”, kaže se u saopćenju koje je objavila Bijela kuća.

Dodaje se da je Saudijska Arabija, veliki proizvođač nafte, “važan poslovni partner” i “veliki saveznik” u borbi protiv utjecaja Irana na Bliskom istoku.

Trump je podsjetio da je Saudijska Arabija investirala i potrošila 450 milijardi dolara u SAD-u te da 110 milijardi otpada na kupovinu vojne opreme.

Izvor: Al Jazeera i agencije