Poljska mijenja zakon o prisilnom penzioniranju sudaca

Varšava brani svoju reformu pravosuđa ističući da je potrebna radi suzbijanja korupcije i mreža naslijeđenih iz doba komunizma (Al Jazeera)

Donji dom poljskog parlamenta u kojem većinu imaju konzervativci odobrio je nacrt zakona o izmjeni spornog zakona o Vrhovnom sudu čije je povlačenje naredio evropski sud ocijenivši da krši načelo nezavisnosti sudstva.

Stranci na vlasti Pravo i Pravda (PiS) koja ima apsolutnu većinu u dva doma parlamenta trebalo je tek nekoliko sati za odobravanje tog teksta koji je zastupnicima bio podnesen tokom jutra i koji odgovara zahtjevima EU-a.

Sud pravde Europske unije (ECJ) na kojem je Evropska komisija prije mjesec dana podigla tužbu protiv Poljske, prisilio je zemlju da “odmah” zaustavi svoju reformu po kojoj su sudci iznad 65 godina života morali otići u penziju, kakvih je trećina na Vrhovnom sudu, među kojima i njegova predsjednica Malgorzata Gersdorf.

Sud sa sjedištem u Luksemburgu dodaje da je njegova odluka privremena mjera i da konačnu odluku tek treba donijeti.

Odluka ECJ-a

Varšava brani svoju reformu pravosuđa ističući da je potrebna radi suzbijanja korupcije i mreža naslijeđenih iz doba komunizma.

Zastupnik PiS-a Marek Ast koji je podnio nacrt zakona u parlamentu rekao je da taj tekst poništava poglavlje o reformi koja se odnosi na penzionisanje sudija, reagirajući na odluku ECJ-a.

To je predmet “dogovora vlade i ECJ-a kako Poljska ne bi plaćala novčane kazne”, rekao je novinarima Andrzej Dera, blizak saradnik predsjednika Andrzeja Dude, velikog pristaše sporne pravosudne reforme.

Novi zakon još mora odobriti Senat u kojemu PiS također ima većinu i predsjednik Duda, koji dolazi iz konzervativne stranke.

No sama potreba za novim zakonom je dovedena u pitanje jer su opozicija i stručnjaci ocijenili da je odluka ECJ-a dovoljna da se poništi penzionisanje sudija.

Odluka ECJ-a je dio duge priče o reformi poljskog pravosuđa koju konzervativna nacionalistička vlada provodi od 2015.

Brisel smatra da promjene koje uvodi PiS krše načelo nezavisnosti sudstva i ugrožavaju vladavinu prava u Poljskoj, zbog čega bi ova mogla izgubiti pravo glasa u EU-u.

Izvor: Agencije