Prijedlog rezolucije UN-a poziva strane u Jemenu na razgovore

Jemen je trenutno najgore mjesto za djecu u svijetu, saopćio je UNICEF (EPA)

Predlog rezolucije Ujedinjenih nacija o Jemenu poziva zaraćene strane da ponovo pokrenu pregovore za okončanje trogodišnjeg sukoba i preduzmu hitne korake ka rešavanju humanitarne krize u toj zemlji, koja važi za jednu od najtežih na svetu.

Predlog rezolucije Saveta bezbednosti UN-a, koji je pripremila Velika Britanija i u koji je agencija AP imala uvid, poziva međunarodnu priznatu Vladu Jemena i suprostavljene šiitske Husi pobunjenike da se dogovore o prekidu vatre oko ključne luke Hodeide.

Građani Jemena poptuno zavise od trgovinskih i humanitarnih isporuka hrane, vode, goriva, lekova i drugih osnovnih potreba, a više od 70 odsto toga se isporučuje preko luke Hodeide, koja je u rukama pobunjenika.

Podrška izaslaniku Griffithsu

Oblast oko luke je u poslednje vreme pod napadima i vazdušnim udarima, mada su se borbe malo smirile poslednjih dana.

Rezolucija, takođe, poziva zaraćene strane da prekinu napade na gusto naseljene civilne oblasti širom Jemena i da prekinu napade raketama i dronovima na zemlje u regionu i mete u moru.

Diplomate kažu da će se pregovori o nacrtu rezolucije voditi u sredu.

U nacrtu se izražava podrška naporima specijalnog izaslanika UN-a za Jemen Martina Griffithsa, koji je u petak rekao u Savetu bezbednosti UN-a da su Husi i jemenska Vlada, koju podržava Saudijska Arabija, pristali da prisustvuju skorim razgovorima u Švedskoj.

Sukob u Jemenu počeo je kada su Husi, koje podržava Iran, 2014. godine zauzeli glavni grad Sanu.

Stradale hiljade civila

Vladu Abdrabbuha Mansura Hadija podržava arapska koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, koja se bori protiv Husija od 2015. godine.

Saudijski vazdušni udari pogadali su škole, bolnice i venčanja i u njima su stradale hiljade jemenskih civila.

Husi su ispaljivali rakete dugog dometa na Saudijsku Arabiju i gađali brodove u Crvenom moru.

Izvor: Agencije