Mediji: ‘Zasljepljujuće jasno’ da je MBS naredio ubistvo Khashoggija

Jamal Khashoggi ubijen je prije dva mjeseca u saudijskom konzulatu u Istanbulu (Arhiva)
Jamal Khashoggi ubijen je prije dva mjeseca u saudijskom konzulatu u Istanbulu (Arhiva)

Zvaničnik američkog State Departmenta, koji je vidio verziju procjene Centralne obavještajne agencije – CIA ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija, navodi kako je “zasljepljujuće očito” kako je saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman naredio ubistvo.

“Ideja da je potiče od samog vrha je zasljepljujuće očita. Postoji ogromno slaganje u stavu kako je vodstvo umiješano – o tome niko ne raspravlja u vladi”, naveo je ovaj neimenovani zvaničnik za ABC News u utorak.

Međutim, zvaničnik priznaje kako se riječi “vjerovatno” i “moguće” koriste kada se pripisuje ubistvo prijestolonasljedniku, nastavlja ABC News i dodaje kako izvor ističe kako se u CIA-inom analizama i izvještajima rijetko iznose eksplicitni zaključci.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump se nalazi pod sve većim pritiskom da poduzme oštrije mjere protiv Saudijske Arabije prije očekivane objave zvaničnog izvještaja o ubistvu.

Sve glasniji pozivi republikanaca i demokrata

Trump je u subotu novinarima izjavio kako će detaljan izvještaj, u kojem će se nalaziti i informacija ko je odgovoran za ubistvo kolumniste Washington Posta prošlog mjeseca u saudijskom konzulatu u Istanbulu, biti objavljen “vjerovatno u ponedjeljak ili utorak”.

Kako navode američki mediji, CIA je zaključila kako je princ Mohammed bin Salman (poznat i kao MBS) naredio ubistvo Khashoggija.

Trump je te navode nazvao “preuranjenim”, kazavši kako on nije uvjeren da je MBS, de facto lider Saudijske Arabije, direktno umiješan u ubistvo novinara 2. oktobra.

Saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir je odbacio medijske natpise, kazavši kako “takve optužbe protiv prijestolonasljednika nemaju osnove u istini”.

No, sve su glasniji pozivi i republikanaca i demokrata u američkom Kongresu za djelovanje u vrijeme sve većeg slaganja da je MBS morao znati za operaciju u Istanbulu.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Američki senatori zahtijevaju objavljivanje CIA-inog izvještaja o ubistvu novinara Jamala Khashoggija. Mediji navode kako je Agencija zaključila da je ubistvo naredio saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman. Očekuje se da će cijeli izvještaj o ovom slučaju tokom dana biti predano američkom predsjedniku Donaldu Trumpu. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO