Jubeir tvrdi da Bin Salman nije naredio ubistvo Khashoggija

Adel Al-Jubeir je istakao kako su takve tvrdnje neosnovane i kako ih Rijad u potpunosti odbacuje (EPA)
Adel Al-Jubeir je istakao kako su takve tvrdnje neosnovane i kako ih Rijad u potpunosti odbacuje (EPA)

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Adel al-Jubeir komentirao je medijske navode da američka Centralna obavještajna agencija – CIA vjeruje kako je saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman naredio ubistvo novinara Jamala Khashoggija te istakao kako su takve tvrdnje neosnovane i kako ih Rijad u potpunosti odbacuje.

U danas objavljenom intervjuu, Jubeir je rekao kako je zvanična Ankara uvjerila Rijad da turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan “nije mislio na saudijskog princa prijestolonasljednika” kada je rekao da je ubistvo Khashoggija naloženo na najvišem nivou saudijske vlasti, prenosi agencija Reuters.

U međuvremenu tri izvora bliska kraljevskom dvoru u Rijadu navode kako bi neki članovi saudijske vladajuće porodice željeli spriječiti Bin Salmana da postane kralj, prenosi britanska agencija.

Bin Salman putuje u Argentinu

Ovi izvori tvrde kako deseci prinčeva i rođaka iz moćnih ogranaka porodice Al Saud žele promjenu u redu naslijeđa na tron, ali da neće ništa poduzeti dok je živ kralj Salman (82).

Oni priznaju kako će se kralj teško okrenuti protiv svog omiljenog sina, ali razgovaraju o mogućnosti da, poslije kraljeve smrti, tron preuzme njegov mlađi brat, princ Ahmed bin Abdulaziz (76), navode isti izvori.

Princ Ahmed bi, kaže jedan od izvora, imao podršku članova porodice, sigurnosnih aparata i nekih zapadnih sila.

Prijestolonasljednik Saudijske Arabije najavio je kako će učestvovati na samitu država G-20 u Argentini, što će mu biti prva inozemna posjeta nakon ubistva novinara Khashoggija, prenosi agencija Anadolija.

Saudijski državni mediji saopćili su kako će Bin Salman predvoditi saudijsku delegaciju koja će 30. novembra i 1. decembra posjetiti Argentinu i učestvovati na samitu G-20.

Potraga za Khashoggijevim tijelom

Kolumnista lista The Washington Post Khashoggi ubijen je 2. oktobra u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu.

Tursko tužilaštvo otkrilo je kako je on zadavljen odmah po ulasku u konzulat, a da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen te da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile.

Istraga o slučaju je i dalje u toku, s akcentom na potragu za Khashoggijevim posmrtnim ostacima.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO