Grčka izdala licence za uzgoj kanabisa u medicinske svrhe

Procjenjuje se da će 14 licenci donijeti 185 miliona eura investicija (AP)
Procjenjuje se da će 14 licenci donijeti 185 miliona eura investicija (AP)

Grčka je izdala prve licence privatnim kompanijama za uzgoj kanabisa u medicinske svrhe u toj zemlji, u pokušaju da se domogne tržišta u procvatu vrijednog milijarde eura.

Nakon što je prošle godine legalizirala kanabis u medicinske svrhe, a u martu ukinula zabranu njegovog uzgoja i proizvodnje, Grčka je prvo izdala dvije licence, dok će još 12 dozvola biti izdato do kraja ove godine, saopćilo je Ministarstvo ekonomije i razvoja, prenosi Reuters.

“Postoji ogroman interes, pretežno iz Kanade i Izraela… Neki od potencijalnih investitora su ogromni”, rekao je na konferenciji za novinare Stergios Pitsiorlas, zamjenik ministra ekonomije.

Legalizacija kanabisa u rekreativne svrhe se još ne razmatra, dodao je on u odgovoru na pitanje novinara, prenosi Tanjug.

Liječenje niza teških bolesti

Prema riječima grčkog zvaničnika, prvi proizvodi od kanabisa u medicinske svrhe očekuju se na tržištu za 12 do 18 mjeseci.

Očekuje se da će 14 licenci dovesti do otvaranja više od 750 radnih mjesta i donijeti 185 miliona eura investicija.

Smatra se da hiljade pacijenata u Grčkoj koristi kanabis u liječenju niza teških bolesti, ali vlasti nemaju precizne podatke o tome.

Više zemalja, među kojima su Velika Britanija, Njemačka, Italija i Danska, već su dozvolile izdavanje recepata za medicinski kanabis.

U junu je Kanada postala druga zemlja u svijetu, nakon Urugvaja, koja je u potpunosti legalizirala marihuanu, čime je okončana njena 90-godišnja zabrana.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO