Evropski sud naredio Turskoj oslobađanje kurdskog političara

Demirtasovo hapšenje su kritikovale brojne međunarodne organizacije optužujući Erdogana da guši svaki 'glas opozicije' (EPA)
Demirtasovo hapšenje su kritikovale brojne međunarodne organizacije optužujući Erdogana da guši svaki 'glas opozicije' (EPA)

Evropski sud za ljudska prava – presudio je u utorak kako je Turska prekršila prava na brzi postupak u slučaju bivšeg lidera prokurdske opozicije Selahattina Demirtasa te pozvao na njegovo oslobađanje.

U  presudi je vrhovni sud za ljudska prava presudio kako je Demirtas, koji je u zatvoru od novembra 2016. godine, pritvoren na osnovu “razumne sumnje” da je počinio krivično djelo.

No, sud navodi kako su sudske vlasti produžile političarev pritvor na osnovu koje se ne mogu tretirati kao “dovoljne” za opravdavanje tog trajanja.

Sud navodi kako je predsudski pritvor spriječio njegovu slobodu izražavanja, jer Demirtas nije mogao učestvovati u aktivnostima državnog Parlamenta, gdje je izabran za zastupnika.

‘Mimo razumne sumnje’

Riječ je o jednom od dva bivša političara koji su dijelili vodstvo prokurdske Narodne demokratske partije – HDP.

Iz ECHR-a navode kako su produženja pritvora bila “mimo razumne sumnje”, naročito tokom Demirtasovih kampanja pred ustavni referendum aprila 2017. godine i predsjedničke izbore juna ove godine, na kojima je on bio kandidat.

“Dužina pritvora je najviše produžavana zbog gušenja pluralizma i ograničavanja slobode političke debate, koja je u samom srcu koncepta demokratskog društva. Sud, stoga, jednoglasno smatra kako država mora poduzeti sve mjere da se okonča pritvor”, navodi se u saopćenju suda.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO