Biskupska konferencija Poljske izvinila se zbog pedofilskih zločina

Vatikan ulaže napore da primora crkvene vođe da zaštite maloljetnike od svećenika predatora (AP)
Vatikan ulaže napore da primora crkvene vođe da zaštite maloljetnike od svećenika predatora (AP)

Biskupi Katoličke crkve u Poljjskoj, okupljeni u marijanskom svetištu Jasna Gora na jugu zemlje, izvinili su se žrtvama seksualnih zlostavljanja zbog zločina koji su se odvijali “i u Poljskoj”, zemlji s katoličkom većinom.

“Izvinjavamo se Bogu, žrtvama seksualnih zlostavljanja, njihovim porodicama i cijeloj crkvenoj zajednici zbog svih rana koje su svećenici, redovnici i laici zaposleni u Crkvi zadali djeci i mladima, kao i njihovim porodicama”, napisali su biskupi u saopćenju.

“Ti zločini su za žrtve izvor dubokih patnji, koje obilježavaju njihov život, kao i živote njihovih porodica i vjerskih zajednica”, dodali su biskupi.

Šokantni film u poljskim kinima

“Među mnogom vjernicima, posebno mladima, seksualni skandali u koje su upleteni svećenici stavljaju na tešku kušnju njihovu vjeru i izazivaju duboki gnjev”, dodali su.

Objava saopćenja se događa tri sedmice nakon početka prikazivanja šokantnog filma Kler, fikcije koja se bavi pedofilijom, korupcijom i celibatom među poljskim svećenicima i koji bilježi rekordnu gledanost u kinima.

Biskupi su, također, iskazali odlučnost u borbi protiv tog zla, prema procedurama koje su uveli pape Benedikt XVI i Franjo i koje predviđaju da svi potvrđeni slučajevi zlostavljanja budu predani Svetoj stolici i tužilaštvu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO