SAD vraća sve sankcije Iranu, Teheran ‘nije zabrinut’

Osam zemalja bit će izuzeto od sankcija i bit će im omogućen privremeni uvoz iranske nafte (Arhiva)

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa najavila je da će ponovo uvesti sve sankcije Iranu, koje su prvobitno ukinute potpisivanjem nuklearnog sporazuma 2015, izjavili su državni sekretar SAD-a Mike Pompeo i ministar finansija Steven Mnuchin.

Sankcije se odnose na transportni, finansijski i energetski sektor Irana, a drugi su paket sankcija otkad se Trump povukao iz nuklearnog sporazuma s Iranom u maju ove godine, prenosi AP.

Sankcije će važiti od ponedjeljka, 5. novembra, a kažnjavat će i države koje ne prestanu s uvozom iranske nafte, kao i strane kompanije koje rade s iranskim kompanijama na “crnoj listi”.

Osam zemalja, zasad neimenovanih, bit će izuzeto i bit će im omogućen privremeni uvoz iranske nafte bez američkih sankcija.

‘Mi imamo znanje i sposobnost’

Prema riječima Pompea i Mnuchina, sankcije će važiti “sve dok Iran ne prestane podržavati terorizam, dok se ne povuče iz Sirije i potpuno obustavi svoj program razvoja nuklearnog oružja i balističkih raketa”.

Iran je nešto kasnije saopćio da nije zabrinut zbog ponovnog uvođenja američkih sankcija.

“Amerika neće moći provesti nikakve mjere protiv naše velike i hrabre zemlje. Imamo znanje i sposobnost da vodimo ekonomske poslove zemlje”, saopćio je glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Bahram Qassemi na državnoj televiziji, javio je Reuters.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO