Evropa žali zbog vraćanja sankcija Iranu

Iran je ranije saopćio da nije zabrinut zbog ponovnog uvođenja američkih sankcija (Arhiva)

Evropska unija, Francuska, Njemačka i Velika Britanija su u zajedničkom saopćenju poručili da žale zbog odluke Washingtona da ponovo uvede sankcije Iranu.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa najavila je da će ponovo uvesti sve sankcije Iranu koje su prvobitno bile ukinute poslije potpisivanja nuklearnog sporazuma 2015. godine.

“Naš cilj je da se zaštite evropski ekonomski akteri koji imaju legitimnu trgovinsku razmjenu sa Iranom, u skladu sa evropskim zakonodavstvom i rezolucijom 2231 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda”, navodi se u saopćenju visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini i ministara vanjskih poslova i finansija Francuske, Njemačke i Britanije, prenio je Reuters.

Transportni, finansijski i energetski sektor

Iran je ranije saopćio da nije zabrinut zbog ponovnog uvođenja američkih sankcija naftnom i finansijskom sektoru zemlje koje će, kako se očekuje, u ponedjeljak stupiti na snagu.

“Amerika neće moći sprovesti nikakve mjere protiv naše velike i hrabre zemlje… Mi imamo znanje i sposobnost da vodimo ekonomske poslove zemlje”, saopćio je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Bahram Qassemi na državnoj televiziji, javio je Reuters.

Sankcije se tiču transportnog, finansijskog i energetskog sektora Irana, a drugi su paket sankcija otkad se Trump povukao iz nuklearnog sporazuma sa Iranom u maju ove godine.

Izvor: Agencije