Weber: Nema novih pregovora o sporazumu o Brexitu

Nezaposlenost u Evropskoj uniji u augustu je porasla na 7,4 posto
Nezaposlenost u Evropskoj uniji u augustu je porasla na 7,4 posto

Šef najveće grupe u Europskom parlamentu Manfred Weber izjavio je u ponedjeljak da neće biti ponovnih pregovora o nacrtu sporazuma o Brexitu, koji je naišao na brojne kritike u Velikoj Britaniji.

Weber, koji se nalazi na čelu Europske pučke stranke – EPP desnog centra u EP-u, rekao je novinarima u Berlinu kako je prva procjena europskih zastupnika o tom sporazumu “vrlo ohrabrujuća i pozitivna”, prenosi AP, uz napomenu da će sporazum biti upućen na odobrenje EP-a.

On je kazao kako “prazna obećanja” zagovornika Brexita ne mogu biti održana, prenosi Tanjug.

“Našim britanskim partnerima mora biti jasno da neće biti ponovnih pregovora o tekstu koji je sada na stolu. O tom tekstu je pregovarano i on je temelj za pregovore u idućim tjednima. Naše britanske kolege sada moraju razmotriti je li to dovoljno da bi sporazum bio usvojen, ali ponovnih pregovora neće biti”, zaključio je Weber.

Evropski monetarni fond prioritet

Njemački konzervativac, koji je glavni favorit za preuzimanje čelništva nad Europskom komisijom u idućoj godini, izjavio je također da bi pretvaranje Europskog fonda pomoći – ESF u europski monetarni fond – EMF trebalo biti prioritet.

“Želim jednu stvar učiniti prioritetom – to je stvaranje EMF-a, ideja o kojoj se raspravlja već neko vrijeme i mora biti finalizirano do kraja godine na summitu u prosincu”, izjavio je on na konferenciji za novinare u Berlinu.

“Politička slika koja stoji iza toga je posljednja kriza u eurozoni, kada smo zatražili pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda. Barack Obama tada je bio američki predsjednik, tako da je partnerstvo bilo moguće. U budućim krizama, čije izbijanje ne možemo isključiti, ja, kao Europljanin, ne želim ovisiti o Bijeloj kući”, rekao je Weber, prenosi Fena agenciju Reuters.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO