Trump nije želio slušati snimak ‘okrutnog’ ubistva

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da nema razloga da preslušava snimak ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija, u intervjuu emitiranom u nedjelju.

Trump je u intervju objavljenom na kanalu Fox News rekao da je imao pristup i bio je obaviješten o snimku Khashoggijeva ubistva u saudijskom konzulatu u Istanbulu, a koji je priskrbila turska vlada.

Ubistvo je “bilo vrlo silovito, okrutno i užasno”, rekao je Trump i potvrdio da je primio dovoljno informacija i ne treba osobno preslušavati snimak “patnje, to je užasan snimak”, prenosi Hina.

‘Cjelovit izvještaj’

U subotu je američki predsjednik rekao da se priprema “cjelovit izvještaj” o ubistvu novinara Khashoggija i bit će objavljeno u ponedjeljak ili utorak ili iduće sedmice.

Prema pisanju Washington Posta i New York Timesa koji se pozivaju na anonimne izvore, Centralna obavještajna agencija (CIA) je zaključila da je saudijski princ nasljednik Muhammed bin Salman naručio ubistvo novinara.

Američki State Department je u subotu objavio da Washington nije donio “konačan zaključak” o tome, a Trump je rekao da je zaključak CIA-e “vrlo preuranjen”.

Khashoggi, kolumnista Washington Posta, ubijen je 2. oktobra u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu. Tursko tužilaštvo otkrilo je da je Khashoggi zadavljen odmah po ulasku u konzulat, a da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile. Istraga o slučaju je i dalje u toku s akcentom na potragu za Khashoggijevim posmrtnim ostacima.

Washington, dugogodišnji saveznik Rijada, u četvrtak je uveo sankcije 17 saudijskih čelnika zbog “odgovornosti i pomaganja” u ubistvu.

Izvor: Agencije