Više od hiljadu nestalih u požarima u Kaliforniji

Vatrogasci su djelomično uspjeli ograničiti požar koji je do sada progutao 57.000 hektara površina (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump posjetit će danas sjeverni dio Kalifornije gdje je, prema najnovijim podacima, u višednevnom požaru poginula 71 osoba, dok se više od 1.000 vodi kao nestalo.

Trumpu će se tokom posjete pridružiti odlazeći i budući guverneri Kalifornije, demokrate koji su žestoko kritikovali Trampa, prenosi AP. 

Spasioci su za vikend pojačali napore u potrazi za sve većim brojem žrtava u požarom uništenom gradu Paradiseu na sjeveru Kalifornije u trenutku dok vlasti procjenjuju da je nestalo više od hiljadu ljudi u najtežoj vatrenoj stihiji koja je ikad pogodila tu američku saveznu državu.

Ostaci najmanje 71 osobe pronađeni su u  i oko grada u podnožju gorja Sierre u kojem je nekad stanovalo gotovo 27.000 stanovnika prije nego što je u noći 8. novembra požar progutao to mjesto, 280 kilometara sjeverno od San Francisca.

Desetak dana kasnije vatrogasci su djelomično uspjeli ograničiti požar koji je do sada progutao 57.000 hektara površina.

Najrazorniji požar

Osim po broju ljudskih žrtava, štete na imovini čine taj požar najrazornijim u kalifornijskoj historiji i stavljaju državu pred izazov organiziranja dugoročnog smještaja za hiljade ljudi.

Mnogi stanovnici grada u kojem je izgorjelo više od 9800 domova smjestilo se privremeno kod prijatelja i porodica dok su drugi postavili šatore i kampiraju pokraj svojih vozila.

Naredbama za evakuaciju obuhvaćeno je 47.000 ljudi.

Manji dio evakuiranih smješten je u prihvatilištima u crkvama, školama i društvenim centrima u tom dijelu Kalifornije.

Spasioci su uz pomoć pasa pretraživali zgarišta u potrazi za ostacima.

Šerif okruga Butte Korea Honea izvijestio je u petak navečer da je broj nestalih porastao na 1011 sa 630 imena koliko ih je bilo evidentirano u četvrtak navečer.

“To je dinamični popis” rekao je novinarima Honea dodajući da ga čine “sirovi podaci” i da je moguće da su neke osobe dva puta navedene zbog različitog pisanja imena.

Honea je dodao da se ušlo u trag 329 osoba za koje se ranije vjerovalo da su nestale.

Popis je rezultat podataka koji se prikupljaju uz pomoć posebnih telefonskih linija, podataka koji pristižu elektronskom poštom te zapisa o pozivima službama hitne pomoći, vatrogasaca i policije u noći u kojoj je izbio požar, rekao je Honea.

Požar se munjevito širio gradom

Požar je jedan od najsmrtonosnijih u američkoj historiji. U požaru najvećih razmjera u augustu 1910. na području Northern Rockiesa stradalo je 87 osoba, požar u Minnesoti u oktobru 1918. odnio je 450 života.

Veliki broj stradalih u Paradiseu rezultat je izostanka upozorenja na požar koji se, potpomognut snažnim vjetrovima i sušom, munjevito proširio gradom.

Vremenske prilike od tada su se poboljšale no vjetrovi i suša i dalje otežavaju posao vatrogascima.

Prognostičari najavljuju kišu tek sredinom sljedeće sedmice. To je dobrodošla vijest u borbi protiv požara no produbit će jad onih koji kampiraju na otvorenom.

Dim požara proširio se sjeverom Kalifornije pa su škole u Sacramentu, udaljenom 150 kilometara, te još udaljenijima San Franciscu i Oaklandu u petak bile zatvorene zbog pogoršane kvalitete zraka.

Naučnici pripisuju sve brojnije i intenzivnije požare u Kaliforniji klimatskim promjenama koje su u taj dio SAD-a donijele duga sušna razdoblja.

Izvor: Agencije