Trump razgovarao s direktoricom CIA-e o ubistvu Khashoggija

Trump brifingovan o slučaju Khashoggi (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je danas da je razgovarao sa direktorkom Centralne obavještajne agencija (CIA) i državnim sekretarom o nalazima obavještajaca o ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Američke obavještajne službe su zaključile da je prijestolonasljednik Mohammed bin Salman naredio ubistvo u saudijskom konzulatu u Istanbulu, rekao je neimenovani zvaničnik SAD-a. Saudijska vlada je negirala tu tvrdnju.

Trump je pozvao direktoricu CIA Ginu Haspel i državnog sekretara Mikea Pompea iz predsjedničkog aviona dok je letio za Kaliforniju da vidi kakva je štete od velikih šumskih požara, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders. Ona nije iznijela dodatne detalje, osim da predsjednik ima povjerenje u CIA.

Trump je novinarima prije nego što je napustio Bijelu kuću rekao da mu je do tada, kad je riječ o prijestolonasljedniku, rečeno da on nije imao ulogu u ubistvu. “Moraćemo da vidimo šta imaju da kažu”, rekao je on.

Sankcije za saudijske zvaničnike

Predsjednik SAD-a je rekao da je Saudijska Arabija “zaista spektakularni saveznik u pogledu radnih mjesta i privrednog razvoja”.

“Ima mnogo stvari koje moram da uzmem u obzir (prilikom odluke o mjerama protiv Saudijske Arabije)”, rekao je Trump.

Nalazi obavještajaca će dati vjetar u leđa kongresmenima koji žele da kazne Saudijsku Arabiju, blisku saveznicu Washingtona, zbog tog ubistva.

Američka vlada je ove nedjelje uvela sankcije za 17 saudijskih zvaničnika zbog navodne uloge u ubistvu Khashoggija, ali su neki kongresmeni pozvali da se obustavi prodaja oružja Rijadu ili preduzmu druge strože kaznene mjere.

Zaključke obavještajaca koje je potvrdio zvaničnik koji nema ovlaštenje da o njima javno priča, prvi je objavio The Washington Post.

‘Omalovažavanje nezavisnih medija’

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije je rekao da prijestolonasljednik “apsolutno” nema ništa s ubistvom.

Potpredsjednik SAD-a Mike Pence rekao je novinarima koji putuju s njim na samit pacifičkih država da ne može da komentariše “povjerljive informacije”, dodajući da je ubistvo Kaashoggija “zvjerstvo”.

“To je takođe omlovažavanje slobodnih i nezavisnih medija i SAD su odlučne da odgovaraju svi koji su odgovorni za to ubistvo”, dodao je on i rekao da će SAD “slijediti činjenice” dok nastoje da nađu način da očuvaju “snažno i historijsko partnerstvo” sa Saudijskom Arabijom.

Izvor: Agencije