Locirana argentinska podmornica nestala prije godinu dana

Podmornica je locirana dan nakon komemoracije za 44 mornara (EPA)

Olupina argentinske podmornice San Juan koja je nestala 15. novembra 2017. sa 44 člana posade, locirana je u noći na subotu na dnu Atlantika, nakon dugog iščekivanja i strepnje porodica mornara.

“Argentinsko ministarstvo odbrane i ratne mornarice obavještava da je pretraživanjem… uz pomoć mini podmornice, ARA San Juan lociran na dubini od 800 metara”, objavila je ratna mornarica na Twitteru.

Argentinske vlasti su se prije službene objave sastale s porodicama žrtava u hotelu Mar del Plata gdje su smještene mjesecima.

“Shrvani smo. Kažu da će nam pokazati fotografije. Gotovo je”, rekla je Yolanda Mendiola čiji je sin Leandro Cisneros (28) bio u San Juanu.

“Mislim da će ga sada izvući, rekli su nam da imaju tehnologiju za izvlačenje s dna ako je na dubini do 1.200 m”, dodala je.

Američka privatna kompanija Ocean Infinity koju je unajmila argentinska vlada, od septembra je vodila potragu jer mornarica ne posjeduje nužnu opremu.

Komemoracija za 44 mornara

Krajem 2017. i početkom 2018. brodovi, avioni i daljinski upravljane mini podmornice iz 13 zemalja uzalud su pokušavale locirati podmornicu.

“Sada počinje novo poglavlje”, rekao je glasnogovornik ratne mornarice Rodolfo Ramallo. Pretraživanje olupine pomoći će u istrazi i utvrđivanju uzroka potonuća podmornice.

Podvodni robot opremljen kamerom snimio je fotografije podmornice oko 400 km od obale Patagonije.

Podmornica je locirana dan nakon komemoracije za 44 mornara u pomorskoj bazi Mar del Plata, u prisutnosti argentinskog predsjednika Mauricija Macrija, u prigodi prve obljetnice njezina nestanka.

Američka kompanija Ocean Infinity potpisala je ugovor s argentinskom vladom po kojemu za lociranje San Juana dobiva 7,5 miliona dolara. Nestanak podmornice potresao je javnost u Argentini.

Prije prekida komunikacije, komadant podmornice je izvijestio o problemu s akumulatorom, što po njegovoj ocjeni nije bila veća smetnja nastavku puta prema bazi Mar del Plati, luci na Atlantiku oko 400 km udaljenoj od Buenos Airesa.

Izvor: Agencije