HRW: Smješno je predstavljati UAE kao tolerantnu državu

Samit tolerancije u Dubaiju izgleda kao dotjerivanje lica UAE (Reuters)

Ujedinjeni Arapski Emirati su ove sedmice domaćini prvog globalnog samita o toleranciji u sklopu pojačanih napora da projiciraju sliku o sebi kao progresivnoj državi koja poštuje ljudska prava i kako bi ispolirali imidž svoje autoritarne vlade, saopćila je organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW).

Dvodnevni samit u Dubaiju planiran za ovu sedmicu trebao bi okupiti vladine čelnike, akademike i diplomate kako bi “proslavili raznolikost među ljudima iz svih sfera života, bez obzira na različita politička gledišta, kulturnu i vjersku pozadinu“.

Prema HRW-u, predstaviti vladu UAE-a kao tolerantnu „zaista je smiješno“.

„Web stranica samita uopće ne spominje kontinuirane napade UAE-a na slobodu izražavanja od 2011. Vlasti ove države su odgovorne za hapšenja i prisilni nestanak ljudi koji kritiziraju vladu, pored zatvaranja na duži vremenski period osoba koje smatraju krivima za neodređene radnje kao što su potkopavanje nacionalnog jedinstva i vrijeđanje državnih simbola“, tvrde iz HRW-a.     

Ova organizacija podsjeća da je sud UAE-a u maju ove godine osudio Ahmada Mansoora, istaknutog i nagrađivanog borca za ljudska prava na 10 godina zatvora za kaznena djela vezana za slobodu govora. 

U martu 2017. Ujedinjeni Arapski Emirati su osudili istaknutog akademika Nassera bin Ghaitha, kojeg su vlasti odvele u nepoznato 2015., na 10 godina zatvora zbog optužbi koje uključuju i mirnu kritiku vlasti u UAE-u i Egiptu. 

U zatvor zbog posta na Facebooku

Jordanski novinar Tayseer al-Najjar također je proveo gotovo tri godine u zatvoru zbog postova na Facebooku u kojima je kritizirao Egipat i zemlje Zaljeva zbog izraelskog rata na Gazu 2014. godine. 

Matthew Hedges, britanski doktorski kandidat na Univerzitetu u Durhamu, sljedeće sedmice bi se trebao pojaviti pred sudom zbog optužbi za špijunažu na suđenju koje je ugroženo ozbiljnim kršenjem pravnih postupaka. Sigurnosne snage su uhapsile Hedgesa u maju nakon dvosedmičnog istraživačkog putovanja u UAE. Držan je u pritvoru bez optužbe više od pet mjeseci, a u oktobru je pušten na slobodu uz jamčevinu.    

HRW zaključuje da ništa ne može sakriti temeljni nedostatak poštivanja ljudskih prava od vlade UAE-a.

“Sve dok odbija puštanje na slobodu svih zatvorenika koji su privedeni zbog kritika ili prelaženja službenih linija, Dubaijeve tvrdnje da su liberalna oaza tolerancije na Bliskom istoku nisu ništa drugo nego okrutna fantazija“.    

Izvor: Al Jazeera