Američki senatori predložili zakon: Kazniti Saudijsku Arabiju

Grupa američkih senatora predstavila je prijedlog zakona kojim se traže kazne za Saudijsku Arabiju zbog ubistva novinara Jamala Khashoggija i učešća kraljevine u razarajućem ratu u Jemenu.

Ovaj potez uslijedio je nekoliko sati nakon što su SAD uvele ekonomske sankcije za 17 Saudijaca navodno umiješanih u ubistvo novinara Washington Posta u konzuatu Saudijske Arabije u Istanbulu.

Ako prijedlog postane zakon, Saudijskoj Arabiji će biti prekinuta prodaja oružja, dok će biti zabranjeno i snabdijevanje aviona saudijsko-emiratske koalicije koji vrše zračne napade u Jemenu.

Također, bit će uvedene sankcije svakome ko blokira isporuku humanitarne pomoći u Jemen i podržava Husi pobunjenike.

Prijedlog, iza kojeg stoje tri republikanska i tri demokratska senatora, reflektira veliko nezadovoljstvo u gornjem domu Kongresa zbog rata u Jemenu u kojem je ubijeno preko 10.000 osoba, a koji je doveo do teške humanitarne krize.

Serija kontradiktornih objašnjenja

Frustraciju je dodatno pojačalo ubistvo Khashoggija u saudijskom konzulatu prošlog mjeseca.

Saudijska Arabija na početku je negirala da njeni zvaničnici stoje iza ubistva, ali turske vlasti nastavile su istragu, nakon čega je Rijad u seriji kontradiktornih objašnjenja priznao da su njegovi agenti igrali ulogu u zločinu.

U četvrtak, saudijski državni tužilac je rekao da će tražiti smrtne kazne za pet osoba koje su optužene za izvršenje ubistva Khashoggija.

Zvaničnivci tvrde da je u pritvoru 21 osoba, te da će njih 11 izaći pred sud.

Saudu al-Wahtaniju, ključnom saradniku krunisanog princa Mohammeda bin Salmana, zabrenjeno je putovati dok je pod istragom, tvrde saudijski zvaničnici.

Ankara je je posljednje objapnjenje kraljevina nazvala „neadekvatnim“.

Turski zvaničnici tvrde da postoji mala mogućnost da je Khashoggi ubijen bez znanja Bin Salmana, dok predsjednik Recep Tayyip Erdogan kaže da je naredba došla od „najvišeg nivoa saudijske vlasi“.

Ranije u četvrtak, američki političari pozdravili su  uvođenje sankcija prema saudijskim zvaničnicima, ali ih je mnogo  koji tvrde da mjere nisu dovoljno oštre.

Senator iz reda republikanaca Bob Corker uvođenje sankcija nazvao je pozitivnim korakom, ali je dodao da se nada da će biti poduzete i dodatne mjere.

„Dosta sam zabrinut oko putanje kojom Saudijska Arabija sada ide. Mislim da cijena treba biti plaćena“, rekao je predsjednik Senatovog Komiteta za vanjske odnose.

“Pokušaj da se slučaj zagura pod tepih”

Corker je zatražio sastanak sa državnim sekretarom za odbranu Jamesom Mathisom, državnim sekretarom Mikeom Pompeom i direktoricom CIA-e Ginom Hapel, kako bi dobio informaciju o tome šta se dešava sa američkim odgovorom Saudijskoj Arabiji.

Demokrata Bob Menendet, jedan od senatora koji su autorizirali prijedlog o sankcijama Saudijskoj Arabiji, kaže da su mjere „dobar prvi korak“, ali da, uz saudijske najave o smrtnim kaznama, američki potez izgleda kao „koordinirani pokušaj da se slučaj zagura pod tepih“.

Ostali idu korak dalje, tražeći da SAD preduzmu akciju protiv samog Mohammeda bin Salmana.

Senator Tim Kaine, koji predstavlja Virginiju, u kojoj je Khashoggi živio, kaže da su sankcije nedovoljne, te da administracija predsjednika SAD-a Donalda Trumpa slijedi igru Saudijaca.

„Ovo je bilo ubistvo pod sponzorstvom države. Potrebna nam je odgovornost“, poručio je Kaine.  

Izvor: Al Jazeera