U Jemenu 150 mrtvih u posljednja 24 sata

Jemen je poprište najgore humanitarne krize u svijetu (EPA)
Jemen je poprište najgore humanitarne krize u svijetu (EPA)

Krvave borbe nastavile su se u ponedjeljak u lučkom gradu Hodeidi, na zapadu Jemena, gdje je u posljednja 24 sata poginulo 150 ljudi dok UN i zapadne sile pojačavaju pritisak na zaraćene strane kako bi prekinule sukob.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti primirja, glasnogovornik protupobunjeničke koalicije, saudijski pukovnik Turki al-Maliki rekao je novinarima da se operacija nastavlja.

Provladine snage žele ofanzivom “pojačati pritisak” na pobunjene Huse koji kontroliraju Hodeidu i prijestolnicu Sanu ne bi li se vratili za pregovarački stol, rekao je.

UN-ov generalni sekretar Antonio Guterres upozorio je na “katastrofalne” posljedice eventualnog razaranja luke u Hodeidi kroz koju u zemlju kojoj prijeti glad dolazi više od tri četvrtine uvoza i međunarodna humanitarna pomoć.

Koalicija gađala pobunjenike iz zraka

Pobunjeni Husi koje pomaže Iran, pružili su žestok otpor napredovanju provladinih snaga koje vojno podupiru Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, priznao je vojni izvor u provladinim snagama.

Husi su putem mobilne aplikacije Telegrama objavili da su “namamili” i zarobili lojaliste na jugozapadu Hodeide.

Koalicija je pak gađala pobunjenike iz zraka, rekli su izvori u provladinim snagama.

Ofanziva lojalističkih snaga na Hodeidu počela je u junu, ali se zaoštrila nakon 1. novembra i u njoj je dosad poginulo najmanje 594 ljudi, među kojima 461 pobunjenik, 125 lojalista i 8 civila, doznaje se od vojnih izvora u provladinim snagama i od liječnika.

Najgora humanitarna kriza

Na susretu sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom koji je i ministar odbrane, američki državni tajnik Mike Pompeo pozvao je u nedjelju na “prekid neprijateljstva” i zatražio da “sve strane sjednu za stol i pregovaraju o mirnom rješenju sukoba”.

Jemen je poprište najgore humanitarne krize u svijetu, podsjeća redovno UN koji dodaje da je 14 miliona civila koji ondje žive na rubu gladi.

U sukobu je od 2015. poginulo oko 10.000 ljudi, uglavnom civila, a više od 56.000 je ranjeno, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). No humanitarni čelnici misle da je stvarni broj žrtava veći.

Izvor: Agencije


Povezane

U sukobu u Jemenu život je do sada izgubilo više od 10.000 osoba. Hiljade civila je ranjeno, mnogi od njih ostali su sa trajnim posljedicama i invaliditetom. Njihove patnje pogoršane su zbog nemogućnosti pristupa često i najosnovnijoj medicinskoj njezi.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, koja ratuje u Jemenu, zatražila je od SAD-a da prekine operacije opskrbe gorivom njihovih aviona. Ističu da sada imaju kapaciteta samostalno opskrbljivati vlastite avione. SAD je podržao takvu odluku. Administracija predsjednika Donalda Trumpa pod pritiskom je da ograniči svoju pomoć u ratu u Jemenu, koji je izazvao veliku humanitarnu krizu. Američka […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO