Video: Varšavom marširalo 200.000 Poljaka

[BasedPoland via Storyful]

Povodom proslave Dana nezavisnosti Poljske i 100. godišnjice okončanja Prvog svjetskog rata, gotovo 200.000 ljudi prošetalo je u nedjelju Varšavom, dok ih je u stopu pratila masa predvođena nacionalističkim grupama.

Kako prenosi AP, nacionalisti su izvikivali “SAD – imperija zla”, “Smrt neprijateljima otadžbine”, “Poljska – bijela i katolička”, dok su članovi nacionalističke “Svepoljske omladine” zapalila je zastavu Evropske unije, prenosi Tanjug.

Većina je nosila zastave Poljske, ali su pojedinci mahali zastavama ultradesničarskih grupa, uključujući i italijansku “Forza nuovu” čiji se lider Roberto Fiore javno izjasnio kao fašista.

Nacionalisti su zapalili stotine baklji i bacali petarde.

Na čelu kolone građana bili su predsjednik Andžej Duda i premijer Mateuš Moravijecki, a vojnici ispred njih nosili su ogromnu zastavu sa natpisom “Za tebe, Poljska”, prenosi AP.

“Neka ovo bude naš zajednički marš, neka bude marš za sve, marš kojem svi žele da prisustvuju i da se osjećaju dobro”, rekao je Duda.

Poziv na nacionalno jedinstvo

Agencija navodi da se Duda u pojedinim trenucima uopće nije vidio od dima od baklji.

U maršu je učestvovao i veliki broj nacionalista

Na zgradama, automobilima i autobusima u poljskoj prijestolnici bile su okačene zastave, a građani su položili cvijeće na grob oca poljske nezavisnosti, maršala Jozefa Pilsudskog.

Prethodno su Duda i Moravijecki obilježili 100. godišnjicu nezavisnosti Poljske i Dan primirja u Prvom svjetskom ratu ispred Spomenika neznanom junaku u Varšavi.

Okupljeni su tačno u podne, mašući poljskim zastavama, pjevali himnu države uz pratnju vojnog orkestra, prenosi AP.

Duda je u svom govoru pozvao na nacionalno jedinstvo, dodaje agencija.

Predsjednik Evropskog vijeća, bivši poljski premijer Poljske Donald Tusk obilježio je 100. godišnjicu od nezavisnosti Poljske polaganjem vijenaca na spomenike ličnostima iz poljske historije koji su poslije Prvog svjetskog rata učestvovale u obnovi državnosti te zemlje.

On je položio cvijeće na spomenik maršalu Pilsudskom, koji se nalazi pored palate Belvadere, prenosi AP.

Tusk, koji je i protivnik poljske desničarske vlade, izjavio je da su politička neslaganja oko budućnosti Poljske “ponekad suviše snažna”, ali je naglasio da je, “naša veza mnogo jača i mnogo važnija, a to si ti Poljska”, rekao je Tusk.

Izvor: Agencije