Komemoracija: Khashoggijeva vjerenica i prijatelji zahtijevaju pravdu

Tawakkol Karman rekla da je ubistvo slično zločinima koje čini grupa ISIL (AFP)

Ubistvo saudijskog novinara osuđeno na skupu kojem se pridružila njegova zaručnica, prijatelji i aktivisti u Istanbulu.

Blizu 200 ljudi se okupilo u Istanbulu u znak sjećanja na ubijenog saudijskog novinara Jamala Khashoggija, zahtijevajući pravdu u slučaju ovog ubistva.

Pristalice su se okupile u nedjelju da razgovaraju i gledaju vidosnimke posmrtnih govora za dopisnika Washington Posta, koji je ubijen drugog oktobra unutar saudijskog konzulata u Istanbulu, gdje je otišao da završi papirologiju vezanu za sklapanje braka. Njegova zaručnica je bila među učesnicima na komemoraciji.

Turan Kislakci, šef Tursko-arapske medijske asocijacije (TAM), čiji je Khashoggi bio član, pozvao je da pravda bude zadovoljena „da ovi barbarski tirani ne mogu nikada uraditi to ponovo“.

Jemenska aktivistica za ljudska prava Tawakkol Karman, koja je dobila Nobelovu nagradu za mir 2011 za učešće u Arapskom proljeću, rekla da je ubistvo slično zločinima koje čini grupa Islamska država u Iraku i Levantu.

Saudijska Arabija je nekoliko puta mijenjala svoju priču u vezi ubistva usred protesta i sve intenzivnijeg skepticizma u vezi njihove priče.

Nakon što su duže od dvije sedmice insistirali na tome da je Khashoggi napustio konzulat, priznali su da je ovaj novinar umro u borbi pesnicama unutar zgrade. Kasnije je Rijad priznao da je Khashoggi ubijen u ubistvu s predumišljajem, ali da je ubistvo bilo neplanirana „odmetnička operacija“.

Erdoganove optužbe

Međutim, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je optužio „najviše nivoe“ saudijske vlade da su naredili ubistvo, dok su neki zvaničnici uprli prstom u prestolonasljednika – što je optužba koju Rijad poriče.

Erdogan je rekao u subotu da je Turska podijelila snimke vezane za ubistvo Khashoggija sa Saudijskom Arabijom, SAD-om, Njemačkom, Francuskom i Velikom Britanijom.

Turski lider je razgovarao o ovom pitanju sa američkim predsjednikom tokom večere povodom kraja Prvog svjetskog rata u Parizu, prema riječima zvaničnika Bijele kuće.

Izvori su rekli Al Jazeeri u subotu da je turska policija okončala potragu za Khashoggijevim tijelom, ali da će se istraga o ubistvu ovog 59-godišnjaka nastaviti.

Al Jazeera je također saznala od izvora da su tragovu kiseline pronađeni u rezidenciji saudijskog konzula u Istanbulu, gdje se vjeruje da je tijelo odloženo uz pomoć hemikalija. Rezidencija je nadomak saudijskog konzulata.

Izvor: Al Jazeera i agencije