Požar u Kaliforniji: Broj mrtvih porastao na 25

Šerif okruga rekao je da je pronađeno još 14 tijela kod Paradisea (Reuters)
Šerif okruga rekao je da je pronađeno još 14 tijela kod Paradisea (Reuters)

Broj mrtvih u razornim požaru u Kaliforniji porastao je na 25, a gotovo cijeli sjevernokalifornijski grad Paradise od 27.000 stanovnika je uništen, dok nekoliko manjih požara i dalje gore na nekim mestima.

Šerif okruga rekao je sinoć da je pronađeno još 14 tijela kod Paradisea, a još dvije osobe pronađene su mrtve u požaru u Južnoj Kaliforniji. 

Požar u sjevernoj Kaliforniji postao je treći najsmrtnonosniji od kada se vode zapisi kada je broj mrtvih prešao broj nastradalih u prošlogodišnjem požaru koji je uništio grad Santa Rosa. 

Kancelarija šerifa ima još prijave za 110 nestalih ljudi.

Pronađena tijela još nisu identifikovana i to će biti urađeno preko DNK analiza pošto su u nekim slučajevima pronađene samo kosti.

U požaru je izgorjelo više od 6.700 zgrada, uglavnom stambenih kuća.

Evakuacija Malibua

Dodatni vatrogasci poslati su u ugroženu oblast juče.

„Očekuju se naleti vjetra od oko 80 kilometara na sat, što je slično uslovima kada je izbio požar u četvrtak“, tvrde iz Nacionalne meteorološke službe. 

Požar u Sjevernoj Kaliforniji proširio se na 425 kvadratnih kilometara ali su vatrogasci uspjeli djelimično da ga zaustave. 

Do sada je borba portiv požara koštala 8,1 miliona dolara, rekao je portparol Kalifornijskog odjeljenja za šume i zaštitu od požara. 

Dva velika požara takođe gore u Južnoj Kaliforniji, ugrožavajući domove poznatih u ljetovalištu Malibu, kao i prigradske kuće. 

Cio grad Malibu, gdje žive mnoge poznate holivudske zvijezde, dobio je naređenje da se evakuiše. 

Zvaničnici ocjenjuju da je više od 200.000 ljudi moralo da napusti svoje domove u Kaliforniji zbog požara.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO