Posljednje riječi Khashoggija: Gušim se, skinite mi kesu sa glave

Khashoggi je ubijen 2. oktobra 2018. godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu (Al Jazeera)

Šef istraživačkog tima u turskim novinama Daily Sabah rekao je za Al Jazeeru da su posljednje riječi ubijenog novinara Jamala Khashoggija bile: “Gušim se… Skinite kesu sa moje glave, klaustrofobičan sam.”

Saudijski novinar je ugušen plastičnom kesom navučenom preko njegove glave, rekao je Nazif Kerman za Al Jazeeru, pozivajući se na audiosnimak iz saudijskog konzulata u Istanbulu kada je ubijen novinar. 

Kerman je dodao da je ubistvo trajalo nekih sedam minuta, prema snimci, te da je saudijski tim ubica prekrio pod plastičnim kesama prije nego što su isjekli Khashoggijevo tijelo. To je, rekao je, trajalo 15 minuta, a sve je vodio Salah al-Tubaigy, forenzičar u saudijskim snagama. 

Daily Sabah će uskoro objaviti fotografije alata koji je donijet u zemlju i kojeg su Saudijci koristili za ubistvo, rekao je Kerman. Također, bit će objavljen dio snimka u kojem su zabilježeni posljednji momenti Khashoggijevog života.

Tijelo rastopljeno kiselinom

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u subotu da Saudijska Arabija „sigurno zna“ ko je iz 15-članog saudijskog tima koji je stigao u Istanbul dan uoči zločina, ubio Jamala Khashoggija.

Turski lider je, također, rekao kako je njegova zemlja snimke ubistva saudijskog novinara i kolumniste Washington Posta, proslijedila Saudijskoj Arabiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Njemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Ranije, objavljena je informacija da turski istražni organi nastavljaju istragu Khashoggijevog ubistva i nakon što je prekinuta potraga za njegovim tijelom. 

Izvori Al Jazeere navode da su u rezidenciji generalnog konzula Saudijske Arabije u Istanbulu pronađeni tragovi kiseline i drugih hemikalija kojom su Khashoggijevi posmrtni ostaci uništeni.

List Sabah objavio je u subotu da su ubice Khashoggijevo tijelo bacile u kanalizaciju nakon što je rastopljeno u kiselini. 

Ispitivanje uzoraka uzetih iz kanalizacije rezidencije saudijskog konzula u Istanbulu omogućilo je otkrivanje tragova kiseline, objavio je provladin dnevnik ne navodeći izvore. 

Istražitelji ocjenjuju da je tijelo novinara kritičnog spram vlasti u Rijadu rastopljeno u kiselini te, kad je pretvoreno u tekućinu, počinitelji zločina izlili su je u kanalizaciju, nastavlja Sabah.

Jamal Khashoggi je ubijen 2. oktobra nakon ulaska u zgradu Saudijskog konzulata. Nakon dugog negiranja, Saudijska Arabija je pod pritiskom javnosti priznala da je novinar ubijen, te obavila da je uhapsila 18 osoba koje se dovode u vezu sa zločinom.

Glavni tužilac Istanbula Irfan Fidan saopštio je da je Khashoggi ugušen čim je ušao u konzulat Saudijske Arabije, nakon čega je njegovo tijelo raskomadano.

Izvor: Al Jazeera i agencije