Netanyahu odobrava prebacivanje novca iz Katara u Gazu

Palestinska uprava koja vlada drugom Zapadnom obalom odbija da uposlenike iz Gaze stavi na listu za isplatu (Reuters)
Palestinska uprava koja vlada drugom Zapadnom obalom odbija da uposlenike iz Gaze stavi na listu za isplatu (Reuters)

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu označio je odluku svoje zemlje da se dopusti Kataru da isplati plate hiljadama zaposlenih u javnim službama u pojasu Gaze “pravim korakom” u ovom trenutku,  prenijela je Beta.

Netanyahu je rekao novinarima da je dogovor s Katarom odobren iz humanitarnih razloga i da su ga podržali izraelska vojska i uži sastav izraelske vlade zadužen za sigurnost.

“Imalo smo ozbiljne diskusije. To je pitanje alternativa. Svaka stvar, bez izuzetka, ima cijenu. Te stvari su urađene pod određenim uslovima kako bi se spriječila humanitarna kriza”, rekao je Netanyahu, prenose danas izraelski mediji.

Sporadično dobijaju plate

Desetine hiljade hamasovaca u Gazi, zaposlenih u javnim službama, sporadično dobijaju plate od 2014. godine jer Palestinska uprava koja vlada drugom palestinskom teritorijom Zapadnom obalom odbija da ih stavi na listu za isplatu.

Oni su zaposleni nakon što je Hamas silom preuzeo vlast u Gazi 2007. godine, pobijedivši snage lojalne umjerenijem Fatahu palestinskog predsednika Mahmouda Abbasa.

Netanyahu je obećao da će učiniti sve što može da čuva Izraelce koji žive u osjetljivom pograničnom području, dok u isto vrijeme radi na spriječi humanitarnu krizu za koju poznavaoci prilika upozoravaju da bi još više pojačala napetost.

Izrael i Egipat drže Gazu pod blokadom od 2007.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO