Hatice Cengiz poziva muslimane u svijetu da klanjaju dženazu Khashoggiju

Hatice Cengiz je postavila pitanje jesu li Khashoggijeve ubice uopšte ljudska bića (Reuters)
Hatice Cengiz je postavila pitanje jesu li Khashoggijeve ubice uopšte ljudska bića (Reuters)

Hatice Cengiz, vjerenica Jamala Khashoggija, saudijskog novinara koji je 2. oktobra ubijen u zgradi saudijskog konzulata u Turskoj pozvala je sve muslimane svijeta da u džamijama klanjaju dženazu Khashoggiju.

„Pozivam muslimane iz cijelog svijeta da sljedećeg petka, 16. novembra, mom voljenom Jamalu Khashoggiju klanjaju dženazu u svim džamijama, a naročito Poslanikovoj džamiji u Medini. Neka ga Allah prihvati u džennetu“, napisala je Cengiz na twitteru.

 

 

Dan ranije, Turkinja koja se uskoro trebala udati za Khashoggija, objavila je twitt u kojem je postavila pitanje da li su ubice njenog vjerenika uopšte ljudska bića.

Reagujući na informaciju koju je objavio turski list Sabah da je tijelo ubijenog Khashoggija rastvoreno i kiselini i potom, nakon što se pretvorilo u tekućinu, izliveno u kanalizaciju, Cengiz je napisala:

“Spriječili nas da te pokopamo u Medini”

„Ne mogu da izrazim tugu zbog rastapanja tvoj tijela Jamale! Ubili su te, raskomadali tvoje tijelo, spriječivši mene i tvoju porodicu da te pokopamo u Medini, kao što ti želio. Jesu li te ubice i oni koji stoje iza njih ljudska bića? Moj Bože!“.

Jamal Khashoggi je ubijen 2. oktobra, nakon što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu kako bi završio dokumentaciju za vjenčanje.

Nakon dugog negiranja zločina, saudijske vlasti su pod pritiskom javnosti priznale da je Khashoggi ubijen u zgradu konzulata, nakon čega su objavile da su uhapsile 18 osoba koje se dovode u vezu sa ovim brutalnim činom.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Turski istražioci nastavljaju istragu ubistva novinara Jamal Khashoggija, i nakon što je prekinuta potraga za njegovim tijelom.  Izvori Al Jazeere navode da su u rezidenciji generalnog konzula Saudijske Arabije u Istanbulu pronađeni tragovi kiseline i drugih hemikalija kojom su Khashoggijevi posmrtni ostaci uništeni. Jamal Khashoggi je ubijen 2. oktobra nakon ulaska u zgradu Saudijskog konzulata. […]

Turski istražioci nastavljaju istragu ubistva novinara Jamala Khashoggija i nakon što je prekinuta potraga za njegovim tijelom. Izvori Al Jazeere navode da su u rezidenciji generalnog konzula Saudijske Arabije u Istanbulu pronađeni tragovi kiseline i drugih hemikalija kojom su Khashoggijevi posmrtni ostaci uništeni. Arduana Pribinja je u Istanbulu.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO