Tusk: Oni koji navijaju za nacionalizam ugrožavaju svoju nezavisnost

Neće biti neizvjesnosti, pošto Donald Tusk nema protukandidata (EPA)

Predsjednik Vijeća Evrope Donald Tusk upozorio je danas u Lođu, na 5. Igrama slobode, da oni u Evropi koji navijaju za nacionalizam, više ili manje diskretno aplaudiraju Brexitu, pozdravljaju izolacionističke korake Washingtona i ubjeđuju da ovakva Evropska unija nema budućnost, neizbježno ugrožavaju i nezavisnost svojih država, prenio je Tanjug.

„Ja ne vidim da je slučajnost da praktično u cijeloj Evropi oni koji se javno ili diskretnije izražavaju sa entuzijazmom o Brexitu, sa većim ili manjim entuzijazmom ocjenjuju dalje izolacionističke korake Washingtona, oni koji sve intenzivnije koketiraju sa Vladimirom Putinom, da oni nastoje da nas ubijede da Evropska unija generalno ili u ovom obliku nema budućnost“, kazao je bivši poljski premijer Tusk.

“SAD ne pokazuju entuzijazam za jaku Evropu”

U predavanju na temu „11. novembar 2018. Poljska i Evropa. Dvije godišnjice, dvije lekcije“, Tusk je upozorio da, jednako kao vanjske prijetnje, Evropu ugrožava jačanje nacionalizama i antievropskih emocija u samoj EU.

„Te snage jačaju pred našim očima. Kada putujem po Evropi imam utisak da su u mnogim evropskim prijestolnicama političari i partije koje samo čekaju na posjetu nekakvog nadvojvode Ferdinanda. Čekaju na događaj koji će promijeniti odnos snaga i obavezu da se poštuju zajedničke vrijednosti“, rekao je Tusk podsjećajući na Sarajevski atentat koji je poslužio kao povod da izbije Prvi svjetski rat. 

On je također podsjetio da SAD danas, prvi put u historiji, sa administracijom predsjednika Donalda Trumpa, ne pokazuju entuzijazam za ujedinjenu i jaku Evropu.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO