Erdogan: Snimke ubistva Khashoggija smo poslali SAD-u, Njemačkoj…

Turske vlasti nastavljaju istragu i pored toga što je obustavljena potraga za Khashoggijevim tijelom (Anadolija)
Turske vlasti nastavljaju istragu i pored toga što je obustavljena potraga za Khashoggijevim tijelom (Anadolija)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da Saudijska Arabija „sigurno zna“ ko je iz 15-članog saudijskog tima koji je stigao u Istanbul dan uoči zločina, ubio Jamala Khashoggija.

Turski lider je, također, rekao kako je njegova zemlja snimke ubistva saudijskog novinara i kolumniste Washington Posta, proslijedila Saudijskoj Arabiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Njemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Turski izvori odranije tvrde da posjeduju audio snimak koji dokumentuje ubistvo. 

Ranije, objavljena je informacija da turski istražni organi nastavljaju istragu Khashoggijevog ubistva i nakon što je prekinuta potraga za njegovim tijelom. 

“Ubice su sigurno među tih 15 ili 18 osoba. Nema potrebe tražiti ubicu na drugom mjestu”, kazao je Erdogan. 

Izvori Al Jazeere navode da su u rezidenciji generalnog konzula Saudijske Arabije u Istanbulu pronađeni tragovi kiseline i drugih hemikalija kojom su Khashoggijevi posmrtni ostaci uništeni.

List Sabah danas je objavio da su ubice Khashoggijevo tijelo bacile u kanalizaciju nakon što je rastopljeno u kiselini. 

U kanalizaciji pronađeni tragovi kiseline

Ispitivanje uzoraka uzetih iz kanalizacije rezidencije saudijskog konzula u Istanbulu omogućilo je otkrivanje tragova kiseline, piše provladin dnevnik ne navodeći izvore. 

Istražitelji ocjenjuju da je tijelo novinara kritičnog spram vlasti u Rijadu rastopljeno u kiselini te, kad je pretvoreno u tekućinu, počinitelji zločina izlili su je u kanalizaciju, nastavlja Sabah.

Nakon tih informacija, Khashoggijeva vjerenica Hatice Cengiz oglasila se na twitteru.

“Ne mogu da izrazim svoju tugu zbog rastapanja tvog tijela, Jamale! Da li su te ubice i svi oni iza njih uopšte ljudska bića”, upitala je Cengiz.

 

 

 

No, u članku koji je 2. novembra objavio Washington Post, s kojim je Khashoggi sarađivao, Erdogan je optužio “najviše razine saudijske vlade” da su naručile ubojstvo, isključujući kralja Salmana. 

Turski mediji bliski vlastima i turski neimenovani dužnosnici stalno su u aferu uplitati prijestolonasljednika Muhameda bin Salmana. 

Jamal Khashoggi je ubijen 2. oktobra nakon ulaska u zgradu Saudijskog konzulata. Nakon dugog negiranja, Saudijska Arabija je pod pritiskom javnosti priznala da je novinar ubijen, te obavila da je uhapsila 18 osoba koje se dovode u vezu sa zločinom.

Glavni tužilac Istanbula Irfan Fidan saopštio je da je Khashoggi ugušen čim je ušao u konzulat Saudijske Arabije, nakon čega je njegovo tijelo raskomadano.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Turski istražioci nastavljaju istragu ubistva novinara Jamal Khashoggija, i nakon što je prekinuta potraga za njegovim tijelom.  Izvori Al Jazeere navode da su u rezidenciji generalnog konzula Saudijske Arabije u Istanbulu pronađeni tragovi kiseline i drugih hemikalija kojom su Khashoggijevi posmrtni ostaci uništeni. Jamal Khashoggi je ubijen 2. oktobra nakon ulaska u zgradu Saudijskog konzulata. […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO