Trump poručio migrantima: Niko ne ulazi u SAD

Ujedinjene nacije tvrde da je više od 7.000 migranata iz Srednje Amerike na putu prema SAD-u (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump je izjavio da bi na granicu s Meksikom mogao poslati i do 15.000 vojnika, pred karavan migranata koja se kreće prema Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), javlja Anadolija.

U obraćanju novinarima u Bijeloj kući, Trump je kazao da bi na granicu s Meksikom mogao poslati između 10.000 i 15.000 vojnika.

Istakao je da je veoma važno da tim ljudima ne bude dozvoljen ulazak na teritorij SAD-a.

„Niko ne ulazi. Ne dozvoljavamo im da uđu. Imigracija je vrlo velika i vrlo opasna tema“, kazao je američki predsjednik.

Prijetnje zemljama iz kojih dolaze migranti

Zaprijetio je da će ukinuti finansijsku pomoć El Salvadoru, Guatemali i Hondurasi, iz kojih navodno dolazi najveći broj migranata koji se kreću prema SAD-u, napominjući da vlasti u ovim zemljama nisu učinile dovoljno da zaustave migrantski val.

Pentagon je u ponedjeljak saopćio da će na granicu s Meksikom poslati 5.200 vojnika u okviru mjera protiv karavane migranata.

Američki general Terrence John O'Shaughnessy je novinarima kazao da će vojnici do kraja ove sedmice biti poslani na južnu granicu.

„Poslat ćemo preko 5.200 vojnika do kraja sedmice. A to je samo početak operacije. Nastavit ćemo povećavati taj broj“, kazao je O'Shaughnessy.

Ujedinjene nacije (UN) su saopćile da se više od 7.000 migranata iz Srednje Amerike na putu prema SAD-u.

Izvor: Agencije