Pronađena ‘crna kutija’ iz zrakoplova Lion Aira

Indonezija, Avion, Boeing, Crna kutija
Uređaj je pronađen otprilike 500 metara sjeverozapadno od koordinata na kojima je izgubljen kontakt s avionom (EPA)

Indonezijski ronioci pronašli su u četvrtak jednu ‘crnu kutiju’ iz zrakoplova kompanije Lion Air, ključni element  potreban da se utvrdi što je uzrokovalo pad novog zrakoplova u more, pri čemu je poginulo 189 osoba.

Jedna je televizijska postaka prikazala snimku dva ronioca nakon izrona na površinu kako plivaju prema plovilu i stavljaju narančasti uređaj u veliki kontejner koji je potom prebačen na brod za potragu i spašavanje.

Čelnik indonezijskog Nacionalnog odbora za prometnu sigurnost izjavio je kako je jedna ‘crna kutija’ pronađena.

“Pronašli smo jednu od crnih kutija”, rekao je Soerjanto Tjahjono agenciji AFP.

“Ne znamo još radi li se o snimaču leta (FDR – flight data recorder) ili o snimaču razgovora u pilotskoj kabini (CVR – cockpit voice recorder)”.

Mornarički pukovnik Monang Sitompul rekao je da je na dnu mora viđeno i ono za što se vjeruje da je trup zrakoplova.

Tehnički problem

‘Crnu kutiju’ će proučiti tim Nacionalnog odbora za prometnu sigurnost, rekao je čelnik Agencije za potragu i spašavanje Muhammad Syaugi.

Syaugi kaže da je uređaj pronađen otprilike 500 metara sjeverozapadno od koordinata na kojima je izgubljen kontakt sa zrakoplovom.

‘Crna kutija’ trebala bi pružiti informacije o tome što se dogodilo nakon što je zrakoplov star dva mjeseca izgubio kontakt s kontrolom leta 13 minuta nakon polijetanja iz Jakarte za Pangkal Pinang.

Zrakoplov Lion Aira sa 189 putnika i članova posade srušio se u ponedjeljak u more kod otoka Jave, nedugo nakon polijetanja.

Zrakoplov je imao tehnički problem na prethodnom letu, ali je taj problem riješen u skladu s procedurom proizvođača, rekao je izvršni direktor zrakoplovne kompanije.

Izvor: Agencije


Povezane

Indonezijski zrakoplov koji se u ponedjeljak srušio, dan ranije imao je tehničkih problema, pokazala je istraga. Piloti su prijavili i druge pobleme prije nego je Boenig 737 pao sa 189 putnika i članova posade. Ronioci i dalje tragaju za crnom kutijom letjelice zrakoplovne tvrtke Lion Air.

Published On 30 Oct 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO